AGRU participă la proiectul european Pro Rural Europe. Strengthening civil society in rural areas (2016-2018), propunând ca temă proprie în cadrul acestuia: Biserica și dezvoltarea rurală. Dat fiind specificul asociației, precum și contextual greco-catolic românesc, AGRU a inițiat o serie de seminarii și întâlniri în care să reflecteze asupra prezenței Bisericii în mediul rural, asupra unor posibile soluții pastorale, asupra unei mai mari implicări a credincioșilor din parohiile din sate și comune la viața eclesială.

Astfel, în 14 martie 2017 a avut loc primul seminar cu tema: Satul românesc. Dr. Călin Goina, de la Facultatea de sociologie a Universității Babeș-Bolyai, a făcut o introducere în istoria cercetărilor sociale asupra satului românesc, de la începutul secolului XX până azi. A urmat un al doilea seminar, în 14 iunie 2017, în care dr. Călin Goina a continuat cu o prelegere comparativă între situația agriculturii românești și a celei irlandeze după aderarea celor două țări la Uniunea Europeană.

În 10 noiembrie 2017, la al treilea seminar din cadrul proiectului, a avut loc o prezentare a situației concrete din câteva parohii rurale din Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. Pr. Marius Cerghizan, sincel cu preoții, a rememorat momente din experiența sa pastorală și a participat la o reflecție comună cu privire la pastorația în mediul rural, la dificultățile prezente și la posibile soluții pentru viitor. În 27 martie 2018, a avut loc o întâlnire între membri AGRU Cluj și ASTRU Cluj, în care s-a discutat tema: laicii din parohiile rurale, în vederea unei colaborări a celor două asociații la susținerea laicatului greco-catolic din mediul rural, tineri și adulți, precum și a grupurilor de copii din aceste parohii.

Grupul de lucru din cadrul proiectului Biserica și dezvoltarea rurală se compune din membri AGRU, din preoți care activează în parohii rurale, precum și din studenți interesați de acest sector al pastorației. Prin participarea la proiectul PRORURE, AGRU are șansa de a-și lărgi experiența asociativă prin schimburile de idei și prin cunoașterea unor proiecte concrete ale asociațiilor și mișcărilor catolice europene din cadrul acestui proiect.

Alin Tat, responsabil proiect