AGRU participă la proiectul european Pro Rural Europe. Strengthening civil society in rural areas (2016-2018), propunând ca temă proprie în cadrul acestuia: Biserica și dezvoltarea rurală. Dat fiind specificul asociației, precum și contextual greco-catolic românesc, AGRU a inițiat o serie de seminarii și întâlniri în care să reflecteze asupra prezenței Bisericii în mediul rural, asupra unor posibile soluții pastorale, asupra unei mai mari implicări a credincioșilor din parohiile din sate și comune la viața eclesială.

Astfel, în 24 mai 2018 a avut loc al patrulea seminar din această serie, dedicat cunoașterii unor parohii rurale din Eparhia de Cluj-Gherla. Au fost alese două parohii din protopopiatul Cluj 2, respectiv parohia Gârbău și parohia Iara. Au prezentat experiențele lor pastorale cei doi parohi ai acestor comunități, pr. Alin Mureșan (Gârbău) și pr. Dacian Ciupei (Iara). A fost de asemenea prezent la discuții pr. Daniel Tintelecan, din același protopopiat, păstor al comunității din Gilău.

Preoții au rememorat momente din experiența lor pastorală și au participat la o reflecție comună cu privire la pastorația în mediul rural, la dificultățile prezente și la posibile soluții pentru viitor.

Grupul de lucru din cadrul proiectului Biserica și dezvoltarea rurală se compune din membri AGRU, din preoți care activează în parohii rurale, precum și din studenți interesați de acest sector al pastorației.

Prin participarea la proiectul PRORURE, AGRU are șansa de a-și lărgi experiența asociativă prin schimburile de idei și prin cunoașterea unor proiecte concrete ale asociațiilor și mișcărilor catolice europene din cadrul acestui proiect.

Alin Tat, responsabil proiect