,,Să nu obosim în a ne ruga și să ne iubim sincer unii pe alții!”
Nouă culte şi comunităţi creştine din oraşul nostru, alături de cultele creştine din întreaga lume, se vor ruga în această perioadă Bunului Dumnezeu pentru a putea împlini cândva voia Sa, ca ,,toţi să fie una”. Vor fi alături Biserica Romano-Catolică, Biserica Unitariană, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Betania, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Ortodoxă, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată şi Biserica Greco-Catolică, care, în această ordine, vor găzdui evenimentul.
Spre deosebire de varianta on-line de desfăşurare a evenimentului de la începutul anului 2021, s-a convenit că ar fi bine-venită varianta de desfăşurare cu prezenţă fizică, aceasta ţinând cont de regulile sanitare impuse de pandemie. Reprezentanţii cultelor şi-au exprimat părerea în legătură cu aceasta, concluzionându-se faptul că fiecare Biserică va găzdui pe rând evenimentul, celelalte culte invitate participând cu câte un reprezentant, alături de o familie de credincioşi, în mod simbolic. Excepţie vor face cultele ale căror locaşe de cult nu permit distanţarea impusă de pandemie, adică Biserica Unitariană şi Comunitatea Evreilor Mesianici, care vor găzdui evenimentul doar în mediul on-line.
Pentru acest an, Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut, Liban, a avut sarcina de a alege tema pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Astfel, motto-ul evenimentului este versetul 2 din Evanghelia după Matei, capitolul 2: „Căci am văzut steaua Lui la Răsărit și am venit să ne închinăm Lui”, autorii justificând: ,,mai mult ca oricând, în aceste vremuri dificile, avem nevoie de o lumină care să strălucească în întuneric, iar acea lumină a fost manifestată în Isus Cristos. Ne rugăm ca o mai mare unitate între creștinii din Orientul Mijlociu și din întreaga lume să contribuie la o viață mai demnă, mai dreaptă și mai pașnică pentru toți bărbații și femeile din timpul nostru și din vremurile viitoare”.
Cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu, în Oradea, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a început în Catedrala Romano-Catolică, care a găzduit cu căldură evenimentul.
Preasfinţitul Laszlo Bocskei i-a salutat cu mare bucurie pe cei prezenţi, atât în frumoasa catedrală cât şi prin intermediul platformelor on-line. Legat de tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, Preasfinţia Sa a arătat cum aceste cuvinte ale Magilor constituie o adevărată provocare pentru noi, fiindcă Cristos ne cheamă şi astăzi la adevărata Lumină, Cea dătătoare de viaţă, pentru a nu ne lăsa pradă întunericului din noi şi din jurul nostru.
,,Fraţi şi surori în Cristos, …iniţiativa Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor ne introduce în atmosfera unui itinerariu deosebit de amplu şi de bogat … care îi invită pe toţi cei care se dedică rugăciunii ca mijloc de exprimare, mărturisire şi consolidare a valorilor creştine … să-şi dorească făurirea unei societăţi stabile, sănătoase, deschise şi prospere pentru fiecare om. Aceste seri doresc sa fie si un semn al solidarizării creştinilor în faţa încercărilor acestor timpuri, prin descoperirea suportului care ne ajută să umblăm în lumina credinţei, atunci când căutăm vindecarea societăţii în care trăim. Dorim să pornim împreună cu dumneavoastră, dragi credincioşi, în acest itinerar, unindu-ne în rugăciune pentru comunităţile noastre, pentru familiile noastre, pentru întreaga noastră societate şi pentru întreaga lume”.
Preasfinţitul Laszlo Bocskei a mai propus un moment de reculegere şi de rugăciune pentru cei care au plecat la Domnul din ,,cercul nostru de rugăciune, care au fost alături de noi în aceste frumoase seri în anii trecuţi”, amintindu-l şi pe fratele Pastor Popa Ioan, de la Biserica Penticostală Tabor.
A fost amintit şi proiectul Colectei Comune, care în 2022 va fi gestionat de către Biserica Penticostală Tabor, pentru a ajuta cu o masă caldă oameni fără adăpost sau cu venituri foarte mici.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Pastorul Dan Roman de la Biserica Betania, care le-a amintit celor prezenţi faptul că şi cei care-L acceptă în viaţa lor pe Cristos ca Domn şi Mântuitor devin ,,lumina lumii”, cu atât mai mult cu cât ,,fiecare, la un moment dat, vom fi chemaţi să spunem dacă am urmărit steaua în viaţa noastră”.
,,Relaţia cu Dumnezeu trebuie să fie zilnică.”
,,Credința unui om se vede cel mai bine în casa lui, în familia lui.”
,,De multe ori la biserică venim pioși, având mască și la figurat.”
,,Ce fac eu pentru Dumnezeu? Ce facem noi pentru Dumnezeu? ”
În final, reprezentanții tuturor cultelor au rostit câte o rugăciune lăudând, mulțumind și cerând de la Dumnezeu sănătate și pace pe Pământ, apoi au dat câte o binecuvântare celor prezenți.
Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de către Preasfințitul Virgil Bercea, care a adresat o rugăciune de laudă Tatălui, Fiului și Spiritului Sfânt.
Îndemnul comun al reprezentanților cultelor din Oradea a fost acela de a rămâne uniți în rugăciune, Rugăciunea Împreună fiind esenţa demersului. ,,Să nu obosim în a ne ruga și să ne iubim sincer unii pe alții!”
Cei care doresc să vizioneze desfăşurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Oradea, ori doresc să vadă mesajele înalt-reprezentanţilor cultelor şi comunităţilor creştine din oraşul nostru, au la îndemână această adresă on-line:
https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/
Laura Ologu
Biroul Pastoral
Sursa: egco.ro