Episcop Vasile Hossu
(1990-1997)
S-a născut la 17 mai 1919 la Carei (judeţul Satu Mare), locul în care a renăscut mai întâi credinţa noastră catolică, în veacul al XVII-lea, care a rămas până în zilele noastre cu procentul cel mai mare de români uniţi şi hotărâţi să îşi manifeste credinţa lor faţă de Biserica Greco-Catolică.
Dintr-o asemenea familie s-a născut Episcopul Vasile Hossu, într-o vreme în care Maramureşul devine parte a Ţării Româneşti. Spre o viaţă creştină este îndemnat în primul rând de către mama sa, legată, din generaţie în generaţie, de credinţa românilor uniţi şi de istoria neamului românesc din vestul ţării.
Liceul îl urmează şi termină la Oradea în 1939. Teologia tot acolo. A fost un elev şi un student de excepţie, cu vocaţie clară spre preoţie. A primit lectoratul prin Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, subdiaconatul şi diaconatul prin Episcopul Iuliu Hossu, iar preoţia prin Episcopul auxiliar Ioan Suciu (la 4 februarie 1945).
Promovează examenul de licenţă în Teologie la Blaj şi urmează Seminarul Pedagogic Universitar din Bucureşti. Este, pe rând, pedagog la Seminarul din Oradea, activează în cadrul domeniului episcopal din Beiuş, preot-profesor de religie la Oradea şi Şimleul Silvaniei. Aici îl găsesc evenimentele din 1948. Este numit la o şcoală generală din Valea Drăganului, la Traniş, ca profesor de limba română.
În 1952 a fost arestat şi condamnat la 10 ani închisoare. Este eliberat după doi ani. Reia studiile universitare şi în 1956 obţine o nouă licenţă în filologie. A rămas profesor tot pe Valea Drăganului până la pensionare. Se înfrăţise cu oamenii şi cu locurile de munte ce l-au primit cu dragoste şi preţuire. Le-a răspuns la fel. Era nu numai profesorul îndrăgit de elevi, ci şi omul apropiat şi duhovnicul multora dintre oamenii satului.
Încheindu-şi activitatea didactică, se întoarce la Oradea. Canonicul Coriolan Tămâian, atunci Ordinarius al Diecezei de Oradea, îl alege continuatorul său. La moartea acestuia, în 1989, Pr. Vasile Hossu devine Ordinarius diecezan. Un an mai târziu, la 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop, consacrat la 27 mai în cadru festiv deschis.
* * *
Informaţii preluate din cartea „Din istoria Bisericii Române Unite”, autori Codruţa Maria Ştirban şi Marcel Ştirban, apărută la Editura Muzeului Sătmărean, Satu-Mare, 2000.