Preasfințitul Mihai Frăţilă (din 2007 episcop auxiliar până în anul 2014, când devine Episcop eparhial al Episcopiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București)

PS Mihai Frăţilă s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia.

Provine dintr-o familie cu importante tradiţii preoţeşti, fiind educat ca fiu al Bisericii Române unite de către bunicii paterni.

Este absolvent al Liceului teoretic (Colegiul naţional) „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba-Iulia (1989). Studiază apoi teologia la Blaj (1990-1991) şi Roma (1991-1996) la Universităţile Urbaniana şi Gregoriana cu bursă de studiu la Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Este hirotonit preot la Blaj, în data de 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Făgăraş şi Alba-Iulia prin punerea mâinilor Înalt Preasfinţitului Lucian.

Între anii 1996 şi 1998 urmează cursurile specializării în teologie liturgică la Institutul catolic din Paris, unde susţine lucrarea de master Itinerariul baptismal al curăţiei. Aspecte ale purificării în ritualul de botez al tradiţiei bizantine(publicată în franceză, Cluj, Viaţa creştină, 2001, Intellectus fidei 4). În acelaşi timp a activat ca vicar al Misiunii greco-catolice române din capitala Franţei.

Se reîntoarce la Roma în 1998 ca asistent al rectorului Colegiului Pontifical Pio Romeno, iar între anii 1999 şi 2005 îndeplineşte funcţia de vice-rector al aceleiaşi instituţii. Din data de 1 octombrie 2005 la solicitarea Ierahiei greco-catolice din patrie este numit de Congregaţia pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului.

Invitat de mai multe ori la Cursul de formare permanentă a clerului, organizat la Cluj, a fost profesor de antropologie liturgică la Anul integrativ de studii pentru studenţii răsăriteni organizat la Roma (2002-2007).

La 20 iunie 2007, este ales de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Hirotonia întru episcopat o primeşte în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucureşti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş cu sediul în capitală.

Autor al lucrărilor:
– Dumnezeu este acolo unde doreşte să te întâlnească. Simplitatea în fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005);
– Lumina este un dar al Cerului. Privind viaţa prin ochii lui Dumnezeu (Galaxia Gutenberg, 2007);
– „Cu o singură gură şi o singură inimă”. Liturghia altfel (în curs de apariţie)
şi a numeroase articole sau recenzii, publicate în reviste de specialitate din ţară (Studia universitatis Babeş-Bolyai, Mozaic teologic- Intellectus fidei, Acta Blasiensia, Vatra) şi din străinătate (La Maison Dieu – Paris, SICO – Roma, Annale dell’Istituto di Scienze religiose „A. Marvelli” – Rimini).

Este membru al Fraternităţii Carmelului de rit bizantin Saint-Elie. Prezent în publicaţiile ştiinţifice ale fraternităţii, dedicate mitropolitutului Emilian Timiadis şi Elisabethei Behr-Sigel.

Iniţiator al colecţiei de eseuri „Quaderni Pio Romeno” – Caietele Pio Romeno, coordonează volumele ştiinţifice cu participare internaţională Vivere il Regno di Dio al servizio degli altri. Miscellanea in onore del P. Olivier Raquez (în curs de apariţie – Galaxia Gutenberg – Lipa) şi Nascere alla vita in Cristo. Riflettere sulla paternita sacerdotale oggi. 70° anniversario della fondazione – Pontificio Collegio Pio Romeno (în pregătire – Galaxia Gutenberg). Este înscris la doctorat la Universitatea Gregoriana din Roma.