În Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 12 septembrie, 2021, Preasfințitul Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Bălcaciu, protopopiatul Blaj, într-o vizită pastorală cu ocazia sfințirii noii biserici din localitate.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită în prezența a numeroși clerici și credincioși. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa Cristian a amintit că în cadrul rugăciunii de sfințire a bisericii a invocat prezența lucrării lui Dumnezeu care vine să sfințească toate, să transforme fața pământului, să schimbe inimile noastre. De asemenea, ierarhul a afirmat că adevărata „casă” a noastră, a tuturor, este în ceruri, de aceea să încercăm atunci când intrăm în casa pământească a Tatălui să primim pacea pe care Acesta ne-o oferă, să o trăim în viețile noastre de zi cu zi și să ne rugăm, ca aceasta, să se reverse peste întreaga comunitate.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un cor format din foști și actuali seminariști conduși de Prof. Petru Tutelea.

Părintele Protopop de Blaj, Cristian Rus, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan.

La eveniment au fost prezente și oficialități locale.

 

***

 

Conform „Șematismul veneratului cler (din 1932)  al Arhidiecezei Mitropolitane Greco-Catolice Române de Alba-Iulia și Făgăraș”, parohia din Bălcaciu s-a înființat în anul 1926.

După anul 1948, odată cu interzicerea cultului Greco-Catolic, lăcașul a intrat sub administrarea Biserici Ortodoxe. După anul 1990 când Biserica Unită a fost repusă în drepturi comunitatea greco-catolică s-a văzut nevoită să construiască o nouă biserică.

Aceasta poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și a fost ridicată între anii 1998-2019, dar din cauza contextului pandemic în care ne-am aflat sfințirea bisericii s-a amânat până la această dată.

Icoanele de pe iconostas și registrul apostolilor aparțin vechiului iconostas al bisericii greco-catolice din parohia Bălcaciu. În Sfânta Masa a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu.

La ridicarea și finalizarea lucrărilor acestei biserici au contribuit Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu organizațiile catolice „Renovabis”,  „Kirche in Not”, „Missio pro Europa”, Consiliul Județean Alba, familia Liviu și Claudiu Necșulescu, Primăria comunei Jidvei, primar Alin Trif, precum și bunii credincioși ai acestei parohii.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Cosmin Costea, parohul acestei comunități a mulțumit Preafericiri Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfințitului Cristian, preoților aflați de față, printre care și doi confrați ortodocși, autorităților locale, binefăcătorilor și tuturor celor prezenți.

După celebrarea liturgică, preoții și credincioșii au luat parte la o agapă frățească oferită de comunitate la Căminul Cultural.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș