,,Unde este Dumnezeu?  Îl poţi descoperi în viaţa mea?”

,,Viclenia irodiacă în formele ei subtile ne poate păcăli şi astăzi, compromiţând calitatea celui care cercetează doar lumina, dar nu şi calea arătată de lumina descoperită.”

Nouă culte şi comunităţi creştine din oraşul nostru, alături de cultele creştine din întreaga lume, s-au rugat în această perioadă, aducând mărturie societăţii din zilele noastre că au încredere în steaua Lui de la Răsărit, alegând să I se închine.

Au fost alături în acest demers Biserica Romano-Catolică, Biserica Unitariană, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Betania, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Ortodoxă, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată şi Biserica Greco-Catolică, care, în această ordine, au fost gazde primitoare.

Spre deosebire de varianta on-line de desfăşurare a evenimentului de la începutul anului 2021, anul acesta atât reprezentanţii cultelor şi comunităţilor din Oradea, cât şi credincioşii au fost dornici să realizeze din nou acea benefică comuniune de care au avut parte în atâtea ocazii precedente. Astfel, trei dintre cultele participante au fost reprezentate pe toată durata evenimentului, seară de seară, fără excepţie, la cel mai înalt nivel, respectiv Biserica Greco-Catolică, Biserica Romano-Catolică şi Comunitatea Evreilor Mesianici.

Ieri seară, 24 ianuarie 2022, tocmai de Ziua Unirii, încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din acest an a fost găzduită de Catedrala ,,Sfântul  Nicolae” din Oradea, fiind pregătită și coordonată prin strădania Părintelui paroh Ovidiu Duma, care, de fiecare dată se implică cu mult suflet, pregătind cu atenţie acest eveniment.

Atmosfera de rugăciune a fost îmbogăţită de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic, condus de Maestrul Radu Mureșan, cărora le mulţumim şi pe această cale.

,,Este un moment în care, cu adevărat, putem să fim una… Biserica este – una sfântă – , iar dacă înţelegem perspectiva a ceea ce înseamnă: Căci am văzut steaua Lui la Răsărit și am venit să ne închinăm Lui, şi, la fel: unde sunt doi sau trei adunati în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor, înţelegem şi valoarea acestor întâlniri de rugăciune. Bunul Dumnezeu să ne ajute ca mereu să ne regăsim împreună, cât mai des!”, a spus Preasfințitul Virgil Bercea la deschiderea evenimentului.

Cuvântul de învățătură din biserica noastră a venit în acest an din partea Bisericii Romano-Catolice, Preasfinţitul Laszlo Bocskei arătând noi perspective de a înţelege Rugăciunea Comună: Spre acest scop se îndreaptă intenţiile noastre de rugăciune în aceste seri: să-L preamărim pe Dumnezeu şi să-L proclamăm în faţa lumii întregi, ca lucrarea lui să se desăvârşească spre binele şi mântuirea întregii lumi. Trebuie să-L căutăm mereu pe Domnul, pentru ca urmele lui în această lume să nu fie călcate de egoismul şi mândria, uneori fragilitate şi neputinţa omului zilelor noastre. Astfel se poate manifesta unitatea spre care aspirăm: arătând lumii unde este Dumnezeu cu adevărat,  arătând lumii că Dumnezeu este cu noi, arătând lumii că Dumnezeu este în noi!

Am fost întrebat despre rostul acestor rugăciuni: dacă au ele un rost, văzând că şi astăzi ducem lipsă de solidarizare între creştini, şi astăzi se fac diferenţieri, şi astăzi întâlnim unele manifestări supărătoare, şi de multe ori nu ne putem dezlipi de prejudecăţi nefondate. În răspunsul pe care l-am dat am remarcat pericolul unei astfel de mentalităţi, pe care uneori o traducem în cuvinte: nu are rost, căci oricum, noi nu putem face nimic! Concentrându-ne doar la lipsurile pe care le avem, devenim încet incompatibili cu ceea ce Dumnezeu ne oferă. Pur şi simplu nu mai observăm apropierea lui şi ratăm şansa vindecării, a ridicării şi a apropierii. Unitatea este lucrarea lui Dumnezeu, noi suntem doar instrumente în mâna lui. Doar prăbuşindu-ne de pe înălţimile închipuite ale egoului nostru, putem să ne ridicăm cu adevărat, putem fi un singur glas în mărturisirea lui Dumnezeu, cel iubitor de oameni.

A fost amintit şi proiectul Colectei Comune, aflat la cea de-a cincea ediție, care subliniază buna înțelegere și colaborare a cultelor din orașul nostru. În 2022 proiectul este gestionat de către Biserica Penticostală Tabor, pentru a ajuta cu o masă caldă oameni fără adăpost.

Rugăciunea Comună nu s-a încheiat înainte ca reprezentanții cultelor și comunităților participante să adreseze, fiecare, câte un gând celor prezenţi:

Biserica Ortodoxă: Bucuria aceasta nemărginită a rugăciunii împreună a reprezentanților confesiunilor creștine din Oradea,  este de bună seamă bucuria Preasfintei Treimi. …Timpul oficial alocat Rugăciunii pentru Unitate se încheie, însă mă gândesc că ar fi bine să continuăm să ne rugăm pentru unitatea noastră în Cristos Domnul… și pentru ca această rugăciune să fie generică și continuă.

Biserica Reformată: Ne rugăm ca să găsim o cale totdeauna, calea pe care ne-o dă fiecăruia Domnul Isus Cristos. Noi urcăm pe un deal, poate sunt căi și din stânga și din dreapta, dar scopul este unul, este Dumnezeul nostru… Bucurați-vă în Domnul! Să nu vă îngrijorați!

Comunitatea Evreilor Mesianici: Ei au recunoscut steaua Regelui Evreilor, dintre milioanele de stele oarecare. Noi, L-am găsit şi noi, oare, cu adevărat pe Regele evreilor? Ne închinăm şi noi la nivel de cult, confesiune, dar mai ales la nivel personal,  într-adevăr, Regelui evreilor, ca toţi să fim parte din Împărăţia Sa, încă de acum?

Biserica Penticostală Tabor: Venirea Lui între noi a fost aşteptată şi întâmpinată diferit. Magii ne dau un exemplu despre ceea ce ar fi trebuit să facă întreaga omenire: să se închine, să-L caute, să-L dorească. Vremea pe care o trăim aduce lângă noi mulţi oameni extrem de tulburaţi de faptul că Cristos a venit, de faptul că e Regele Regilor. Să facem cât mai mult loc lui Isus în vieţile noastre, în agenda noastră, în timpul nostru, în pasiunea noastră.

Biserica Evanghelică-Lutherană: Magii din Răsărit, când au ajuns la Mântuitorul s-au aruncat cu faţa la pământ şi s-au închinat Lui. Aceşti Magi preoţi, regi, renumiţi savanţi şi conducători ai Orientului s-au smerit şi s-au aplecat în faţa Mântuitorului, au fost gata să-L slujească pe Cristos. Omul de azi vrea să trăiască numai după placul său egoist. Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de om. Noi toţi suntem răspunzători pentru tot ce se întâmplă în jurul nostru şi cu noi.

Biserica Betania: Noi astăzi, toţi cei adunaţi aici, sper să ne fi întâlnit cu Cristos. Lucrul frumos, care se întâmplă după ce noi ne întâlnim cu Cristos, este că El ne luminează şi ne spune: „Voi sunteți lumina lumii”. Tu nu uita să luminezi, ai grijă cum vorbeşti, ai grijă la atitudinea ta. Cu un simplu zâmbet faci diferenţa. Să nu uităm ce a făcut Dumnezeu pentru noi. E Dumnezeu care ne dă viaţă, e Dumnezeu care ne ţine cu viaţă, e Dumnezeu care ne poartă de grijă, iar noi suntem chemaţi să-i ducem pe oameni la Cristos. Noi în aceste vremuri, cred că  înlocuim acea stea.

Mulţumim Bunului Dumnezeu! Mulţumim tuturor celor care ne-au onorat trecând pragul catedralei noastre, alăturându-se acestei Rugăciuni Comune!

Nu găsesc o încheiere mai potrivită decât frumosul mesaj, dătător de speranţă, primit de la o soră de-a noastră din Bucureşti, Doamna Corina Burlan, care a apreciat utilitatea modului de transmitere on-line a evenimentului nostru, prilej de reală comuniune între cât mai mulţi copii ai lui Dumnezeu: Pentru prima oară am urmărit Octava de rugăciune de la Oradea, care m-a impresionat prin multipla participare a bisericilor istorice, protestante și surpriza mea și cele neoprotestante și a Evreilor mesianici singurii creştini din Israel! Mesajele tuturor au fost sincere și încrezătoare în pacea și înțelegerea viitoare dintre cei prezenți! Vă mulțumesc că am putut să cunosc slujitori creștini minunați!

Pace și iubire pentru toți creștinii din țară!

Cei care doresc să revadă desfăşurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din Oradea din acest an, ori din anul trecut, au la îndemână această adresă on-line:

https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

Laura Ologu

Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro