„Pentru a fi un lider adevărat, trebuie să fii atent în primul rând la nevoile celuilalt, să îl asculți și mai apoi să încerci să faci ca lucrurile să meargă bine”: este mărturia lui Andrei ANDOR, membru al Asociației Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea – care a participat în perioada 8-10 septembrie a.c., în Malta, la un seminar de formare a liderilor tineri din Acțiunea Catolică. Evenimentul a fost găzduit de Acțiunea Catolică Malta (ŻAK Malta) și face parte dintr-un proiect mai amplu finanțat prin programul Erasmus Plus. Altături de Andrei, au participat în Malta tineri din ASTRU Cluj, ASTRU BLAJ și Acțiunea Catolică Iași.
În prima zi, tinerii a aprofundat noțiunea de ‘lider’ ai altor tineri și importanța chemării din partea lui Dumnezeu; totodată, au înțeles prin mărturii, care sunt dificultățile și trăirile unui lider. A doua zi a fost dedicată implementării rolului de lider în grupurile de apartenență prin construirea unui leadership specific Bisericii Catolice, în care etica, spre exemplu, are un rol fundamental:
„Acest curs a fost unul de o necesitate destul de ridicată, am învățat lucruri noi, am reușit să înțeleg mai bine noțiunea de etică și dimensiunea comportamentală a unui lider. Trebuie să recunosc, unele lucruri au fost inovatoare pe de o parte, dar pe de altă parte cunoșteam subiectele abordate deoarece este unul dintre domeniile care mă pasionează: înțelegerea și capacitatea de a ajuta oamenii din jurul meu.”
În Malta, au fost numeroase ateliere de lucru și reflecții asupra pilonilor principali ai formării unui lider, pe care a fost construită întreaga serie de întâlniri organizate pe această temă în ultimii ani de Acțiunea Catolică: credință, integritate, responsabilitate, eclezialitate. Acestea constituie „focul” misiunii încredințate tinerilor lideri (en. F.I.R.E., acronim pentru Faith, Integrity, Responsability și Ecclesiality) și nu numai, zelul „apostolilor în lume trimiși” (motto-ul ATRU Oradea).
De asemenea, devenită deja o tradiție, a doua zi a avut în program seara internațională în care tinerii participanți din diferite țări au prezentat caracteristicile propriei culturi naționale și regionale. Au fost puse în comun aspecte din arta culinară, muzică și dans. S-a împărtășit specificul fiecărei țări, prin care tinerii au putut să se bucure de diversitatea internațională și să descopere, deopotrivă, caracteristici distinctive la nivel local. Nu au lipsit momentele de spiritualitate prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie și Adorația Euharistică a tinerilor, prilej de comuniune și fraternitate.
Astfel de inițiative „îi ajută în primul rând pe tineri în dezvoltarea personală, să se cunoască și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să fii un lider, dezvoltând totodată abilitățile de a forma un grup. Este foarte important ca tinerii să fie încurajați să fie protagoniști, promotori și să își dezvolte astfel de capacități de leadership în cadrul Bisericii, dar nu numai, pentru a fi un real ajutor și pentru a deveni buni colaboratori în societarie” – spune pr. Ștefan Madarasi, îndrumător spiritual ASTRU Oradea și asistent spiritual al Acțiunii Catolice din România (ACRO) sector tineri, invitând tinerii laici să se înscrie în asociațiile ACRO, precum ASTRU Oradea, care a fost constituit în anul 1929 de Fericitul episcop martir Valeriu Traian Frenţiu pentru a cultiva valorile creștine, ecumenismul și a contribui la formarea intelectuală, morală și spirituală a tinerilor.
Toate proiectele Federației Acțiunii Catolice din România se pot declina pe patru priorități strategice stabilite la nivel național, pentru a fi o Acțiune Catolică «în ieșire, spre toți și pentru toți»: formarea integrată, implicare în viața Bisericii, implicare în viața societății și dezvoltarea organizațională. Iar tinerii sunt un grup-țintă esențial. Patronul Acțiunii Catolice, Sf. Papa Ioan Paul al II-lea le spunea acestora că: „darul cel mai mare pe care îl puteți face Bisericii și societății este sfințenia”.
„Mi-aș mai dori sa repet aceasta experiență și as fi încântat să particip și la următoarele cursuri.”, a mai spus tânărul Andrei, unul dintre participanții din acest an la seminarul dedicat tinerilor lideri în Malta.
Mulțumim, Andrei, mulțumim Acțiunea Catolică!
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro