În Duminica a V-a după Rusalii, a Vindecării celor doi demonizați din Gadara, 12 iulie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.

Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre problemele moderne care apar în momentul în care se vorbește despre cel Rău: fie că răul ar fi o invenție, fie că Diavolul este este decidentul vieții noastre. Evanghelistul Matei, în fragmentul acestei duminici, ne confirmă că cei posedați trăiesc drama lipsei lui Dumnezeu. Totuși, în prezența lui Isus, diavolii recunosc prezența Fiului lui Dumnezeu, chiar înainte de a exista o interacțiune. Acolo unde Isus este prezent, unde lucrarea lui Dumnezeu este prezentă, unde oamenii lui Dumnezeu sunt prezenți, Satana își pierde puterea, înfricoșându-se de măreția dumnezeirii. Chinuirea trăită de Diavol în prezența lui Isus este vizibilă în ritualurile de exorcizare. Exorcizarea din Evanghelia duminicii de astăzi prezintă nimicirea puterii Satanei. Surprinzătoare este atitudinea celor din oraș, care se simt păgubiți datorită pierderii porcilor, neprețuind binele superior. Oamenii îl roagă pe Isus să plece din mijlocul lor neprețuind vindecarea confraților lor.

Îndemnul Preasfinției Sale este de a observa exmplul negativ al locuitorilor acelui ținut, evitând să îl izgonim pe Isus din viața noastră. Să prețuim, așadar, acțiunile lui Dumnezeu din viețile noastre, chiar dacă uneori nu le înțelegem pe deplin, deoarece toate vin din iubirea divină.

Continuitatea Evangheliei și legătura dintre vindecarea prezentată în lectura de duminica trecută și vindecările prezentate în această duminică au fost evidențiate de Preasfinția Sa Claudiu.

Importanța iubirii este evidențiată în pericopa de astăzi prin acțiunile lui Isus. Având în vedere afirmația diavolilor, identificarea imediată a lui Isus ca Fiul al lui Dumnezeu, atestă că demonii se roagă și cred în Dumnezeu.

Credința noastră trebuie să se manifeste în mod concret și să se împlinească în iubire, a continuat Preasfinția Sa. Cazul îndrăciților este unul excepțional, întâlnit foarte rar în exorcisme. De multe ori ne înspăimântă puterea celui Rău, deoarece este vizibilă, ni se instaurează gândul că lumea merge din rău în mai rău. Însă nu trebuie să uităm că suntem cu toții Fiii lui Dumnezeu. Suntem plini de puterea Spiritului Sfânt, o putere infinit mai mare decât ceea ce vedem în acțiunile celui Rău.

Diavolul se teme de noi, atâta timp cât sunem credincioși și ne manifestăm credința. Să nu permitem zonelor de umbră a credinței să ne acapareze, ne invită Preasfințitul Claudiu, ci să strălucim ca adevărați purtători de Dumnezeu în suflete. Să fim, deci, recunoscători pentru milostivirile și vindecările zilnice pe care Isus le face vizibil sau mai puțin vizibil în viețile noastre.

Biroul Arhieparhial de Presă