„Iată Dumnezeule vin să fac voia Ta!” (Evrei 10.9)

La Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare a apărut de curând volumul „File din viaţa mea vol.II, în arhivele Securității” scris de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Cartea a apărut în contextul Centenarului Marii Uniri.

Acest volum este o lucrare care vine să completeze și să argumenteze primul volum. Prea Sfințitul Alexandru consideră acest volum ca fiind o carte document care ne arată felul în care Biserica Greco-Catolică din România, deși scoasă în afara legii și persecutată timp de 41 de ani, a funcționat în catacombe în timpul comunismului.

Cartea are la bază cele 67 „Note informative” conținute de Dosarul înregistrat cu numărul I.969603 la CNSAS. Aceste documente arată că, în perioada 1979-1989, Prea Sfințitul Alexandru Mesian a fost pus sub urmărire sistematică de către Securitate ca fiind preot greco-catolic în clandestinitate. Autorul a considerat că este potrivit ca unele din aceste documente să fie comentate pentru a nuanța și mai bine starea de urmărire în care se afla Biserica.

În concluziile de la final, Prea Sfințitul ne prezintă trei probleme prin care Statul a încercat desființarea Bisericii Greco-Catolice:

-Ruperea Unirii cu Roma și includerea ei în Biserica Ortodoxă Română
-Renunțarea la Biserica Română Unită prin încorporarea ei în Biserica Romano-Catolică
-Introducerea de episcopi nerecunoscuți de Sfântul Scaun

Prefaţa lucrării a fost scrisă de Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj. Mons. Angelo spune că „cei care în vremurile trecute depuneau mari eforturi pentru a da note cât mai complexe, nu s-au gândit nici o clipă că ceea ce ei scriau sau raportau, urma să devină peste timp mărturii elocvente despre funcționarea unei biserici, pe care conducătorii poporului român și, nu numai, doreau să o vadă redusă la tăcere, să o ucidă, să o facă să dispară”.

„Apariția acestei cărți” spune Mons. Angelo „în anul Centenarului Marii Uniri confirmă odată în plus, dacă mai era nevoie, rolul pe care Biserica Română Unită, episcopii, preoții și credincioșii ei l-au avut, îl au și îl vor avea în istoria României”.

Prea Sfinţitul Alexandru doreşte să aducă prin realizarea acestui volum un răspuns la câteva probleme, din timpul persecuţiei comuniste, ale Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor noastre!

Pr. Gherghel Petrișor