Sâmbătă, 18 decembrie 2021, începând cu ora 17:00 va avea loc Slujba de pomenire a Mitropolitului Vasile Suciu la „Capela Arhiereilor” din Blaj.

Rânduiala Parastasului va fi oficiată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care îi va avea alături pe Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc, pe Pr. Protopop al Blajului, Cristian Rus, precum și pe alți preoți.

Acest an Jubiliar, în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea Congregației Surorilor Maicii Domnului este desăvârșit prin comemorarea fondatorului acestui institut călugăresc, Mitropolitul Dr. Vasile Suciu.

După Primul Război Mondial, din dorința Bisericii Greco-Catolice de a contribui la întreținerea și educarea orfanilor de război, Mitropolitul Vasile Suciu a întemeiat  la 2 februarie 1921 Congregația Maicii Domnului. Totodată, ierarhul fondator a înființat la Blaj un orfelinat înzestrat de Mitropolie cu toate atelierele necesare. Cu ajutorul Papei Pius al XI-lea și al altor binefăcători, precum și cu donații ale foștilor elevi ai școlilor blăjene, Arhiereul Vasile Suciu a construit Institutul Recunoștinței. Acesta cuprindea un liceu teoretic, o școală normală de învățătoare, o școală comercială superioară de fete, o școală de aplicație și o școală de menaj. Mitropolitul Suciu a încredințat educația tinerelor eleve și formarea acestora Congregației Surorilor Maicii Domnului.

După celebrarea slujbei de pomenire, va urma un scurt concert de colinde susținut de Surorile Congregației. Datorită normelor sanitare participarea va fi limitată, însă cei interesați pot viziona acest eveniment în direct pe postul de televiziune Maria TV sau pe  canalul de YouTube Radio Blaj Online TV.

Celebrarea poate fi urmărită aici:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept