Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță Pelerinajul eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

La acest pelerinaj, credincioșii se vor putea închina la icoana Maicii Sfinte, Mângâierea celor ce plâng (icoana patronală a Sanctuarului marian).

Vor fi expuse, spre venerare, relicva Vălului Maicii Sfinte și relicva Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, în zilele de 14-15 august 2023, Pelerinajul Eparhial din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului care va avea loc și în acest an la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal din Cluj-Napoca.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, în zilele de 14-15 august 2023, Pelerinajul eparhial din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului care va avea loc și în acest an la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal din Cluj-Napoca.

Programul de rugăciune – al cărui moment central va fi Sfânta Liturghie Arhierească, din 15 august 2023, începând cu ora 10:00, și care va fi precedat de o seară și o noapte de veghe în curtea locașului mănăstiresc – a fost pregătit pentru toți pelerinii care vor dori să găsească adăpost și alinare sub ocrotirea Vălului Maicii Sfinte.

În seara de 14 august 2023, de la ora 18:00, în curtea mănăstirii va fi celebrată Slujba Vecerniei și apoi Paraclisul Maicii Domnului. Vor urma, de la ora 20:00, Rugăciunea Sfântului Maslu, de la 21:30, Adorație euharistică – animată de tineri și de surori – iar de la ora 22:30, Sfânta Liturghie. După miezul nopții, Calea Crucii (cu meditații special adaptate pentru familii) va fi urmată de un program care include Acatistul Maicii Domnului și Rugăciunea Rozariului cu toate cele 12 mistere: de Bucurie, de Durere, de Mărire și de Lumină. Prin devoțiunile mariane, care vor continua întreaga noapte, pelerinii sunt invitați să pătrundă în mod spiritual, la lumina stelelor și a candelelor aprinse, în tainele vieții Domnului Isus Cristos, tălmăcite cu inspirație de adiere lină de însăși Maica Preacurată.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, invită toți cinstitorii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să ia parte la acest pelerinaj pentru a afla „oaza veșnic verde” a prezenței Maicii Sfinte (după cum o numea Sfântul Părinte Francisc), în spațiul binecuvântat al mănăstirii Congregației Surorilor Maicii Domnului, familie de viață consacrată a Bisericii Române Unite care în libertatea exercitării credinței sau în clandestinitate – rugându-se în ascuns, pătimind în închisori, suferind dar împlinindu-și neîncetat legămintele făcute prin voturi călugărești-, a străbătut mai mult de un veac de istorie, oferind prinos de slujire, iubire maternă și jertfă pentru mântuirea sufletelor.

Ierarhul a invitat și la venerarea a două relicve sfinte, daruri spirituale „deosebit de importante” ale acestei ediții a pelerinajului: credincioșii care vor veni să se închine la Icoana Sanctuarului, vor putea să venereze un fragment din Vălul Preasfintei Fecioare Maria și o părticică din corpul Sfintei Ana, cinstita mamă a Maicii Domnului.

Despre relicva Vălului Maicii Sfinte, a amintit că se păstrează doar în câteva Sanctuare din lume: „în special în Catedrala din Chartres, Franța, și, în biserica Sfântul Francisc din Assisi, Italia”. A spus: „Noi avem o părticică, un mic fragment din acest Văl al Maicii Sfinte, care ne aduce aminte de ocrotirea cu care Maica Sfântă ne înconjoară pe fiecare”. Din relicvele Sfintei Ana, care se păstrează în Catedrala din Bologna, Italia, și, care recent au fost aduse la Blaj, de acum o relicvă să află și la Cluj.

Episcopul de Cluj-Gherla încredințează pe toți cei ce doresc să ia parte la acest pelerinaj: „Harul acestor relicve se va răsfrânge asupra noastră pentru a simți și mai mult prezența Maicii Sfinte și prezența Sfintei Ana” iar „dincolo de relicve, să fim convinși de prezența Maicii Sfinte în viața noastră, și acest pelerinaj va deveni, în acest fel, o prezență constantă a Cerului în viața noastră de fiecare zi. Și noi vom avea în sufletele noastre oaze veșnic verzi prin prezența Maicii Sfinte.”

***

Programul Pelerinajului Eparhial

14 august 2023

 • 18:00 – Slujba Vecerniei, Paraclisul Maicii Domnului

 • 20:00 – Rugăciunea Sfântului Maslu

 • 21:30 – Adorație Euharistică

 • 22:30 – Sfânta Liturghie

15 august 2023

 • 00:30 – Calea Crucii a familiilor, Coronița Îndurării Divine

 • 02:00 – Acatistul Maicii Domnului

 • 03:00 – Rugăciunea Rozariului de bucurie

 • 04:00 – Rugăciunea Rozariului de lumină

 • 05:00 – Rugăciunea Rozariului de durere

 • 06:00 – Rugăciunea Rozariului de mărire

 • Pauză

 • 09:00 – Rugăciunea Rozariului

 • 10:00 – SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ, Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenței plenare, Venerarea și așezarea sfintelor moaște în interiorul axioniței

Transmisii live

 • TVR Cluj va transmite în direct Sfânta Liturghie arhierească din 15 august (în cadrul emisiunii „Spirit și credință”)

 • Programul serii și al nopții de veghe (14-15 august) vor fi transmise în direct de postul Maria Tv

Invitația Preasfinției Sale Claudiu

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Invitația Surorilor Congregației Maicii Domnului (prin sr. Letiția CMD)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Invitația Pr. Cristian David, rector al Sanctuarului

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept