Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și Seminarul Teologic Eparhial Sf. Ioan Evanghelistuldin Cluj-Napoca, au bucuria de a vă invita la prezentarea volumului dedicat vieții și activității Mons. Bârlea (teolog, istoric, filosof și fost Rector al Misiunii Greco-Catolice din Munchen, Germania), în data de 20 aprilie 2018 (vineri), ora 17.00, pe str. C. Brâncuși, Cluj-Napoca, la sediul Seminarului Teologic Eparhial. Volumul este intitulat Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea și pătimirile exilului românesc (1946-1978).
Cine răsfoiește impresionanta enciclopedie a exilului literar românesc, a regretatului prof. Florin Manolescu, întâlnește frecvent în paginile sale referiri la instituții culturale de prestigiu precum Societatea Academică Română sau Academia Română-Americană de Arte și Științe. Puțini știu însă că aceste instituții au fost fondate și conduse de Mons. greco-catolic Octavian Bârlea. Începând cu anul 1946, prelatul Bisericii Române Unite s-a identificat cu destinul întregului exil românesc, continuând „peste ani și peste întoarceri exilul atât de crunt, dar și atât de spornic, al neînfricatului său înaintaș, Inochentie Micu Klein” (Virgil Ierunca).
Volumul Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea și pătimirile exilului românesc (1946-1978), publicat la Editura Vremea, încearcă să umple unul dintre golurile istoriografiei Bisericii Române Unite, cât și ale perioadei exilului românesc. Deși volumul nu se pretinde a fi o monografie exhaustivă, acesta reprezintă o lucrare esențială despre o personalitate remarcabilă a diasporei românești, din perioada comunistă, cât și despre polemicile și frământările din sânul comunităților românești, ce au luat drumul exilului după instaurarea univoca a regimului comunist in Romania de după cel de-al Doilea Război Mondial.
pr. dr. Claudiu Tuțu
consultor cultural