Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Protopopiatul Dej anunță evenimentul comemorativ care va avea loc la Dej, duminică 21 octombrie 2018, sub egida Centenarului Marii Uniri și a Anului omagial dedicat Ierarhului bine-vestitor al Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii și a neamului românesc, martir și mărturisitor pentru credință, cel dintâi cardinal român.
La orele dimineții (aprox. 9.45) în fața bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej, și preoții din acest protopopiat îl vor primi pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Va urma, de la ora 10.00, celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii arhierești. În continuare se va oficia un parastas de pomenire a Cardinalului Iuliu Hossu, după care vor fi depuse coroane de flori la bustul ce păstrează vie memoria marelui Arhiereu în Dej, orașul de la confluența Someșurilor, puternic centru de spiritualitate de care își leagă numele artizani ai Marii Uniri.
Locul de desfășurare a primei părți a programului acestei zile este str. Mircea cel Bătrân, din zona centrală a orașului, unde se află atât biserica protopopială „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, cât și bustul Cardinalului Iuliu Hossu, monument binecuvântat aici de către Episcopul de Cluj-Gherla în anul 2005, în preajma Zilei Naționale, după ce a fost ridicat la inițiativa și cu sprijinul parohiei Dej II, a altor credincioși și a autorităților locale, realizat fiind de artistul Vlad Prună.
După amiază, între orele 15.00-18.30, la Centrul cultural „ARTA” (Piața 16 februarie Nr. 1), se va desfășura Simpozionul „Personalități greco-catolice care au contribuit la făurirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918”.
Vor conferenția: PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, drd. Claudiu Pădurean, jurnalist, redactor-șef al publicației online ClujToday.ro și prof. Constantin Albinetz, director al Muzeului Municipal Dej, cu participarea prof. coordonator Cristina Albinetz, care, între altele, va vorbi despre „Satul Transilvan în preajma Marii Uniri”.
Vor fi prezentate profiluri spirituale formate la școala de viață și credință a Bisericii Române Unite, ale unora dintre personalitățile cărora li se datorează putința de a trăi și în prezent „în România Mare, una și nedespărțită”, înfăptuită la 1 decembrie 1918, „rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: ne unim pe veci cu Țara Mamă, România”, cum anunța la Alba Iulia Episcopul Iuliu Hossu.
La lumina biografiilor evocate, cei ce vor alege să participe la acest program, mai ales tinerii, sunt invitați să primească în suflete lecția istoriei, pentru ca urmând exemplul protagoniștilor Unirii de la 1918, generațiile de azi să dăruiască, la rândul lor, națiunii române și lumii, noi făuritori ai unității de care este încă atât de multă nevoie: unitatea între români, între naționalități, între confesiuni creștine, între religii.