Tema centrală: „Sfânta Liturghie – Ospățul Familiei lui Dumnezeu”

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, de Cluj-Gherla organizează, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, un program de cateheze prin care va fi aprofundată tema actualului an pastoral: „Sfânta Liturghie – Ospățul Familiei lui Dumnezeu” (v. aici).

Catehezele, care se vor succeda în săptămânile Postului Paștelui, vor releva semnificația și importanța Sfintei Liturghii azi, în întreg pelerinajul prin timp al Bisericii, la fel ca în Ora Cinei de Taină. Începând cu 1 martie, în catedrală este programată câte o cateheză în fiecare miercuri și vineri din Post, de la ora 19.10, până la data de 7 aprilie 2023. Expunerile vor urma celebrării, în zilele amintite, de la ora 18.00, a Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfințite.

Urmând tradiția anilor precedenți – cu mențiunea că programul catehezelor în Postul Paștelui se desfășoară anual de peste 15 ani în Catedrala greco-catolică clujeană -, fiecare cateheză va fi ținută de un alt preot. Vor aborda diverse aspecte, în strânsă legătură cu tema centrală, Episcopul eparhial, Vicarul general, preoți din Curia eparhială, protopopi, profesori la Seminarul Teologic eparhial, preoți clujeni. Împreună vor prezenta învățătura Bisericii cu privire la Sfânta Liturghie: structură, ritual, simbolism, perspective istorice și de actualitate.

Jertfa Mântuitorului, Trupul și Sângele Său oferite ca hrană, prezența Sa „în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (cf. Mt. 28,20), reprezintă „asigurarea” lui Dumnezeu că Viața va birui în lumea măcinată de boli, războaie, ură. Astfel, parcursul catehetic va reînnoi invitația Bisericii adresată fiecărui creștin de a participa la Sfânta Liturghie, „Ospățul” ce reunește în Cristos întreaga Familie a lui Dumnezeu. Cu fiecare celebrare liturgică, Însuși Domnul adresează, iar și iar, tuturor, chemarea: „Veniți la mine toți!”

Programul catehezelor cu tema: „Sfânta Liturghie – Ospățul Familiei lui Dumnezeu”, în Postul Mare (AD 2023), la Catedrala „Schimbarea la Față”

  • 1 martie – Introducere – Preasfinția Sa Claudiu

  • 3 martie – Sfânta Liturghie, prezentare generală – Pr. Vasile Tofană, vicar general

  • 8 martie – Simbolismul Sfintei Liturghii – Pr. Marcelin Rotaru

  • 10 martie – De la Paștele evreiesc la Paștele lui Hristos – Pr. Marius Furtună

  • 15 martie – Pregătirea preotului și a darurilor – Pr. Cristian David

  • 17 martie – Pregătirea noastră multiplă – Pr. Marius Cerghizan

  • 22 martie – Dumnezeu ne vorbește nouă – Pr. Călin Sechelea

  • 24 martie – Noi vorbim cu Dumnezeu – Pr. Daniel Avram

  • 29 martie – Jertfa lui Dumnezeu – Teritoriu sfânt – Pr. Cristian Langa

  • 31 martie – Roadele ospățului – Pr. Florin Bozântan

  • 5 aprilie – Sfinții Părinți și Sfânta Liturghie – Pr. Tuțu Claudiu

  • 7 aprilie – Sfinți ai Bisericii și Ospățul Euharistic – Pr. Anton Crișan

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în Scrisoarea pastorală: Sfânta Liturghie, ospățul Familiei lui Dumnezeu, transmisă preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor la începutul noului an pastoral, evidențiază bogăția nesfârșită, din care este chemată fiecare ființă umană să se împărtășească, în cadrul Sfintei Liturghii: „Spiritul Sfânt este Acela care, în momentul împărtășirii euharistice, ne introduce în intimitatea și în dragostea Familiei lui Dumnezeu, ajutându-ne să înțelegem că ospățul prin excelență este Sfânta Liturghie. Acolo ne regăsim ca Familie a lui Dumnezeu, în jurul Împăratului nostru, și tot acolo înțelegem că acest Împărat ne este Tată, că Doamna noastră ne este Mamă iubitoare, că Isus este Fratele nostru și că în El suntem cu toții frați și surori, fii și fiice. La acest Ospăț Divin primim o hrană spirituală și îndumnezeitoare, Trupul și Sângele Domnului, Pâinea coborâtă din Cer pentru a ne susține în exodul nostru pe acest pământ. Euharistia este inima Bisericii, adică centrul și izvorul din care se revarsă iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu asupra noastră, care ne înnobilează, ne sfințește și ne unește pe toți în unitatea mistică a Trupului lui Cristos. (…)

Sfânta Liturghie ne hrănește și în alt fel, prin conținutul de credință ce ne este dăruit odată cu binecuvântările, ecteniile, rugăciunile și cântările din care noi ne împărtășim. Ne hrănește prin icoanele și imaginile sfinte, din iconostasele și bolțile bisericilor, care ne deschid orizonturile Împărăției lui Dumnezeu. O bogăție înspre care Biserica, prin învățăturile ei din toate timpurile, nu încetează să ne îndrepte, îndemnându-ne să căutăm noi și noi maniere de a ne apropia de acest tezaur de credință.” (v. aici).

Anunț: Cateheze despre Sfânta Liturghie, în Postul Mare, la Catedrala „Schimbarea la Față”