PRESFINȚIA SA VIRGIL BERCEA, EPISCOPUL GRECO-CATOLIC DE ORADEA, I-A DĂRUIT SFÂNTULUI PĂRINTE, PAPA FRANCISC, ALBUMUL MAREI SOPRANE VIRGINIA ZEANI, TRECUTĂ LA DOMNUL.

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai frumoase voci ale operei mondiale, a murit la vârsta de 97 de ani. Timp de 25 de ani, ea a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

PSS Virgil Bercea a avut o relație specială cu aceasta. Acesta a luat naștere din copilăria PSS. Unchiul său, cardinalul Alexandru Todea, a fost cel care a celebrat slujba înmormântării a tatălui regretatei soprane.

Avea pe atunci 14 ani și spune că nu poate să uite niciodată scena când soprana Zeani i-a dăruit unchiului său o fotografie cu autograf. Acesta a fost, de altfel, momentul care l-a apropiat de operă. De altfel, PSS Bercea a susținut financiar apariția albumului „Canta che ti passa”, o biografie care a văzut lumina tiparului într-un dialog cu Sever Voinescu.

În plus, PSS Virgil Bercea a contribuit și la lansarea lui în mai multe orașe din țară, într-un turneu național al marei artiste.

Aflând de moartea marei doamne a operei, în West Palm Beach, Florida, PSS Virgil Bercea a ținut să transmită câteva gânduri în memoria acestuia.

„A purtat în lume cântul la cele mai înalte cote”, a spus acesta, subliniind că apropierea dintre Sfinția Sa și celebra soprană, a fost precum cea de „mamă și fiu”.

„Sunt încă foarte tulburat pentru că a murit o mare prietenă de-a mea – Virginia Zeani, marea cântăreață de operă română. E adevărat, la o vârstă venerabilă de 97 de ani. Contemporană cu Maria Callas, cu Renata Tebalti. Eu am fost foarte apropiat dânsei. E o apropiere de mamă şi fiu. Dânsa mai are un băiat, dar m-a considerat întotdeauna ca pe copilul dânsei; în acelaşi timp aveam o relaţie ca între părinte şi penitent. Am celebrat de foarte multe ori liturghia la dânsa acasă, în Florida, Statele Unite. Am fost pronfund marcat când m-a sunat Virgil Alexandru şi mi-a spus că mama s-a dus către alte zări… Frumosul creat de Dumnezeu a fost purtat de dânsa în forma artei sale. Avea o voce extraordinară şi era considerată una dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cea mai frumoasă doamnă a operei din toate timpurile. Era o româncă, din Solovăstru. Aveam şi legături mai apropiate, de rudenie. Când cineva se duce dintre noi simţim durere şi suferinţă. « L’assoluta» cântă deja cu corurile îngerești, simfonia cerească, alături de iubitul său soț, bas-baritonul Nicola Rossi Lemeni”, a spus, cu emoţie în glas, Virgil Bercea.

MÂNDRĂ DE ȚARA SA

Acesta a spus despre artistă că a cucerit, pe rând, marile scene ale lumii operei și a cules laurii gloriei „cântatului operatic”. În ciuda acestei glorii, mai adaugă el, ea a știut mereu să fie elegantă și distinsă, plină de entuziasm și sobră, frumoasă și echilibrată.

„A fost mereu mândră că este româncă, greco-catolică și a avut o considerație totală față de Regele Mihai. Nicola și Alessandro, soțul, respectiv, fiul dânsei, au fost marile ei iubiri. De Gabriele, nepotul, era orgolioasă, iar pe Rafaela, nora, a prețuit-o fără rezerve. Față de mine – «părintele ei drag și copilul ei bun» – cum îmi zicea, a fost de o sinceritate și apropiere ca între mamă și fiu, ca între credincios și preot spiritual. Mare, grandioasă a fost Doamna Zeani, «mami Virginia», așa cum o chema Angela Gheorghiu!

S-a dus … spre alte zări … la Domnul… Sunt convins că și acolo, în «Casa Tatălui» va cânta și încânta cerul cu toți sfinții lui. Bunul Dumnezeu să-i ierte orice păcat, să o odihnească în pace și să-i facă parte cu toți drepții și sfinții Săi”, a transmis PSS Virgil Bercea.

Un gest făcut de episcopul greco-catolic orădean în memoria sopranei a fost să-i ofere Sfântului Părinte Papa Francisc un album al acesteia.

„Sfântul Părinte se roagă pentru sufletul acesteia”, a asigurat PSS Virgil Bercea.

Sursa: www.bihon.ro

Crina Dobocan


Sursa: egco.ro