O delegație formată din cinci membri AGRU, coordonată de prof. Alin Tat, a participat în perioada 23-27 septembrie 2018, la Bruxelles, la întâlnirea finală a proiectului ProRure.

Proiectul ProRure este un proiect internațional finanțat prin programul Uniunii Europene ERASMUS+ care are ca scop consolidarea cetățeniei în zonele rurale din diverse regiuni ale Europei, prin cunoașterea unor asociații și mișcări catolice europene, a problemelor și provocărilor cu care se confruntă, schimburi de idei și bune practici, implicarea autorităților civile și religioase, a aleșilor locali și europeni etc.

Proiectul, desfășurat în perioada 2016-2018 în colaborare cu COMECE (Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană, structură a Bisericii Catolice pe lângă Instituțiile Europene formată din Episcopi delegați de către Conferințele Episcopale catolice din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene) și KLB (Mișcarea catolicilor din mediul rural) Germania, a reunit zece organizații din nouă țări europene (Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia).

La întâlnire a participat, din partea COMECE, Preasfinția Sa Antoine Hérouard, Episcop auxiliar de Lille, președintele Comisiei pentru afaceri sociale, care a încurajat formarea laicilor și implicarea lor în viața comunităților rurale confruntate cu lipsa preoților, promovarea patrimoniului cultural sătesc, angajamentul laicilor în diverse sfere ale vieții sociale și în politică etc.

Delegații participanți la întâlnire au vizitat Parlamentul European, au avut posibilitatea de a dialoga cu parlamentari europeni, cu directori și reprezentanți ai Comisiei Europene cărora le-au făcut cunoscute problemele cu care se confruntă (depopularea zonelor rurale, venituri tot mai scăzute pentru agricultori, concurența neloială, lipsa infrastructurii, lipsa forței de muncă etc.) și au propus ca strategiile politice în domeniul agricol să vină în sprijinul agriculturii familiale, factor esențial pentru dezvoltarea rurală, care asigură legătura dintre generații, transferul de competențe, valori, și contribuie la reconstrucția unei noi identități rurale.

Pentru a asigura continuitatea proiectul ProRure, în mai 2019 va avea loc la Cluj-Napoca o întâlnire a delegaților asociațiilor și mișcărilor implicate pentru a marca debutul proiectului ProRure2.

Cecilia Frățilă