În zilele de 20-21 octombrie 2017, s-a reunit la Lugoj, Adunarea Generală a românilor uniți, A.G.R.U. național. Lucrările s-au desfășurat la Palatul episcopal din Lugoj, participând delegați din cele șase Eparhii ale Bisericii Române Unite.

Temele Adunării generale din acest an au fost: „Spiritualitatea laicilor: Rafila Găluț exemplu de viață si trăire a credinței” și „Episcopul martir greco-catolic Dr. Ioan Bălan”, iar mottoul ales„Neîncetat să vă rugați” (1 Tes 5,17).

Ziua de sâmbătă a fost rezervată pelerinajului anual organizat de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj la Bocsig.

În deschiderea lucrărilor, Prea Sfințitul Alexandru Mesian a adresat un cuvânt de bun venit tuturor membrilor. A prezentat câteva din problemele ce privesc B.R.U unde asociația A.G.R.U s-ar putea implica și mai mult. În final a făcut o scurtă prezentare a cărții „O filă din Istoria Creștinismului Contemporan Catolic Românesc: CATACOMBELE”, scrisă de doamna profesoară Teresia Tătaru și a subliniat CATACOMBA din Cluj unde au fost hirotoniți mai mulți preoți printre care Pr. Lucian Mureșan, actual Arhiepiscop Major și Cardinal și de asemenea Pr. Alexandru Mesian, în prezent episcop de Lugoj.

După cuvântul excelenței Sale, Mons. Angelo Narcis-Pop a prezentat tema spirituală pregătită pentru întâlnire și Pr. Dr. Sergiu Soica tema istorică „Episcopul martir Dr. Ioan Bălan”. După cină s-au abordat și alte subiecte importante, dintre care amintim „Centenarul Marii Uniri (1918- 2018)”.

A doua zi, în jurul orelor 07:30 s-a plecat spre Bocsig unde programul a fost marcat de celebrarea Sfintei Liturghii pontificată de PS Alexandru Mesian și procesiunea la mormântul Servei lui Dumnezeu Rafila Găluț unde s-a oficiat un parastas. Procesul de beatificare a acestei fecioare stigmatizate a depășit faza eparhială și se află în faza a II-a, cea romană.

Următoarea întâlnire a Consiliului Director al AGRU se va desfășura în primăvara anului 2018, în Eparhia de București.

Biroul de presă eparhial – pr. Gherghel Petrișor

Imagini de la eveniment Flickr