Sâmbătă, 5 februarie 2022, a avut loc în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, Adunarea eparhială din cadrul Episcopiei greco-catolice de Oradea. După ce anul trecut, din cauza restricțiilor sanitare, întâlnirea s-a desfășurat în modalitatea on-line, în acest an ne-am bucurat de o prezență numeroasă de preoți și laici de pe întreg teritoriul eparhiei.

După rugăciunea de început, rostită de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, s-a celebrat Slujba Parastasului pentru adormit serv al lui Dumnezeu, preot Adrian Dumitrășconiu, care a făcut parte din primele generații de preoți ai eparhiei și care a decedat în data de 26 ianuarie în Italia.

Reflecția spirituală, caracteristică fiecărei întâlniri de acest gen, a fost ținută anul acesta de Pr. Răzvan Iacob Vasile, vicarul judecătoresc al eparhiei. Tema prezentată a fost Despre sinodalitate, „calea sinodalității fiind calea pe care Dumnezeu o așteaptă de la Biserica celui de-al treilea mileniu” după cum spunea Papa Francisc. Pr. Răzvan, într-un mod profund și concis, a propus spre meditație atât semnificația sinodalității în Biserica de la început și în viziunea Sfinților Părinți, precum și ceea ce înseamnă sinodul azi, în lumea modernă.

După terminarea acestei reflecții, PS Virgil a prezentat cele mai importante evenimente care vor avea loc în acest an în Eparhia de Oradea, dintre care amintim: 5 februarie – 69 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu; (3 mai) 100 de ani de la instalarea ca episcop de Oradea a PS Valeriu Traian Frențiu și 70 de ani de la trecerea la cele veșnice (11 iulie), Iunie– Turneul International Stradivarius – Alexandru Tomescu (Oradea, Roma, Bădăcin); 12 septembrie, conferință Ion Agârbiceanu –  140 de ani de la naștere-; 6-8 octombrie 2022, simpozionul Școala Ardeleană.

A urmat, Darea de seamă a responsabililor fiecărui departament în parte, după cum urmează:

  • Departamentul pentru Cler: Pr. Antoniu Chifor;
  • Departamentul Educație Formare (Liceu / Seminar / Facultate – Rector P. Anton Cioba și Doamna Antonia Nica – Director Liceul „Iuliu Maniu”;
  • Tribunalul Eparhial: Pr. Vasile Răzvan Iacob;
  • Biroul Pastoral – Pr. Paul Popa și D-na Ramona Dragoș;
  • Pastorația adulților și a familiilor – pr. Mihai Tegzeș;
  • Departamentul cultural– D-na Rodica Indig;
  • Raportul Activităților din Eparhie – Pr. Nicolae Bodea;
  • Asociațiile Laicale – D-na Laura Ologu;
  • Departamentul mass-media / Biroul de Presă – Pr. Florin Bode;
  • Departamentul administrativ-economic – Pr. Vicar Mihai Vătămănelu;

Spre sfârșitul întâlnirii, deoarece unii dintre preoții eparhiei, împlinesc în acest an 25 de ani de preoție, PS Virgil Bercea, le-a oferit o cruce aniversară, mulțumindu-le pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul Eparhiei de Oradea.

Totul s-a încheiat, în fața Catedralei Sfântul Nicolae, unde cei prezenți, împreună cu alți invitați și cu câțiva elevi ai Liceului greco-catolic, s-au rugat, în cadrul Slujbei Parastasului, pentru servul lui Dumnezeu și al țării noastre, marele Iuliu Maniu, de la a cărui moarte în celula de la Sighet, s-au împlinit în data de 5 februarie, 69 de ani.

După aceasta, toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă fraternă, în curtea Liceului greco-catolic Iuliu Maniu.

Biroul de Presă


Sursa: egco.ro