«Teologia Creației, pornind de la Psalmii 8 și 103/104»: a fost tema lucrării științifice a pr. Ștefan Madarasi, din Eparhia de Oradea, care a absolvit pe 26 octombrie a.c., la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma parcursul de studii dedicat ecologiei integrale. Diploma comună în ecologie integrală (Joint Diploma in Ecologia Integrale) este o inițiativă care a luat naștere o dată cu publicarea Enciclicei «Laudato Sì» (2015), a Papei Francisc, și se desfășoară anual sub egida Universităților Pontificale din Roma.
Pr. Ștefan Madarasi a luat parte la a șasea ediție a acestui curs, despre care mărturisește că a fost interesat încă din timpul anilor de studii la Roma, ca student teolog la Universitatea Gregoriana și alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Desfășurată pe parcursul unui an, Diploma comună a cuprins șase module care au acoperit domeniile legate de provocările ecologice actuale: de la teologie la filosofie, de la economie la probleme socio-culturale și politice, de la analiză științifică la credință și spiritualitate.
În teza finală, coordonată de pr. prof. Prem Xalxo (SJ), alumnul orădean subliniază că „astăzi, poate mai mult ca niciodată, omul are nevoie să dea viață și să actualizeze psalmii cosmici, ca să-și «hrănească» spiritualitatea din viața de zi cu zi. Și aceasta nu pentru a fi de acord cu cruciadele ecologiștilor, ci pentru a intra într-o comuniune profundă cu toate ființele create de Dumnezeu, rădăcină și temelia tuturor, pentru a-L adora pe Domnul nu numai în biserică, ci și în splendoarea policromă a Universului. Este important să ne trezim, este cu adevărat necesar să ne trezim din nou, cu o oarecare grijă, energiile instinctive care par adormite astăzi, și să facem din nou să curgă sursele simpatiei, a prieteniei, a grijii, intrând în același timp, într-o comuniune vie a creaturilor cu Creatorul. Și acest lucru poate contribui cu siguranță la îmbogățirea integrală a persoanei.”
Ca preot și păstor al comunității greco-catolice din Haieu-Băile „1 Mai”, pr. Ștefan consideră că prin implicarea bisericii locale „orice credincios poate transforma psalmii Creației într-o experiență personală, prin care poate aduce un omagiu Lui Dumnezeu, dar mai presus de toate poate ridica nivelul bogăției sale interioare.”
La festivitatea de premiere, desfășurată la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, au luat parte studenții absolvenți ai ediției 2022-2023 și noii înscriși, comitetul științific al cursului și mons. Attilio Nostro, episcop de Mileto-Nicotera-Tropea (Italia). Prelatul italian a vorbit despre Exortația apostolică a Papei Francisc, Laudate Deum, publicată pe 4 octombrie a.c. ca o completare a enciclicei Laudato Sì: Pontiful lansează un apel la coresponsabilitate în fața urgenței schimbărilor climatice, deoarece «lumea se prăbușește și se apropie poate de un punct de ruptură»”. una dintre provocările majore cu care se confruntă societatea și comunitatea globală, care îi afectează cel mai mult pe cei vulnerabili.
Un astfel de parcurs – spune pr. Madarasi – „ne invită să privim lumea ca pe un dar de la Dumnezeu Creatorul, promovând atitudini de respect față de ecosistem, adoptând zi de zi comportamente îngrijite și un stil de viață pentru o ecologie sănătoasă, integrală. Vom arăta în acest fel, fiecare dintre noi – preoți, episcopi, laici, persoane consacrate, copii, credincioși de orice confesiune – că înțelegem valoarea Creației și ne recunoaștem ca fiind parte din ea. Aceasta se arată și prin inițiativa instituită de Papa Francisc tot în 2015, cea a Zilei de rugăciune pentru îngrijirea Creației, marcată anual în Biserica Catolică pe 1 septembrie, concomitent cu inițiativa stabilită pentru aceeași dată de Biserica Ortodoxă.”
Acest parcurs educațional este deschis tuturor, dorind să promoveze mesajul enciclicelor dedicate Creației, pentru a genera conștientizare, încurajând și sprijinind participanții în demararea inițiativelor personale și comunitare pentru îngrijirea Casei noastre Comune. Mai multe informații pot fi găsite pe site-urile instituționale ale ateneelor pontificale romane.
Biroul de Presă EGCO
Sursa: egco.ro