PS Ioan, episcop de Lugoj a participat – împreună cu alți ierarhi greco-catolici din România – la Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, care s-a ținut la Atena, în perioada 18-21 septembrie 2023.

Întâlnirea a avut loc sub patronajul Consiliului Conferințelor Episcopilor Europeni (CCEE), participând la aceasta Mons. Gintaras Grušas, Președinte al CCEE, precum și Pr. Michel Jalack, Secretarul Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Roma.

Gazda ierarhilor orientali a fost Preasfinția Sa Manuel Nin, Exarh al Exarhatului Apostolic pentru catolicii de rit răsăritean din Grecia cu sediul la Atena.

Întâlnirile episcopilor catolici orientali au început în anul 1997, fiind găzduite de diferite eparhii greco-catolice din Europa, ajungându-se – datorită întreruperilor cauzate de pandemie – la cea de-a XXIV-a.

Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă de rugăciune, celebrările liturgice constituind cadrul acesteia.

Temele prezentate și dezbătute au fost:

•          „Familia în lumea contemporană. Provocări și speranțe pentru Bisericile Orientale Catolice.”

•          „Provocările preoțimii în secolul XXI. Raportul dintre episcop și clerul căsătorit.”

Situația extrem de dureroasă a fraților din Ucraina cauzată de război a fost una dintre temele de suflet prezentată, constituind fundalul întâlnirii.

În principiu Bisericile greco-catolice naționale au același tip de problematici si provocări, însă este o mare resursă și bogăție punerea împreună a experienței acumulate de fiecare Biserică.

Pe „chipul” fiecărei Biserici particulare se oglindește într-un fel unic și original modul în care credința în Dumnezeu a plăsmuit o comunitate, o tradiție, un popor.

Viața spirituală și legătura cu personală cu un Dumnezeu viu a ierarhilor, a preoților și a enoriașilor noștri este taina vitalității Bisericilor noastre. Pe aceasta ne putem baza, pe harul pe care îl primim cu recunoștință de la Dumnezeu, har ce ne susține, lucrează și sporește aducând roade bune.

Aceste tipuri de întâlniri nu sunt doar funcționale, necesare și utile, nu sunt doar oficiale, ci ele sunt cu adevărat fraterne, între ierarhii diferitelor Biserici existând o adevărată prietenie. Și în această fraternitate și prietenie rezidă secretul, taina supraviețuirii Bisericilor greco-catolice, fiecare dintre ele având în istoria lor perioade de mari încercări și persecuție din care au ieșit purificate și vii, rodind mărturisitori și martiri.

Următoarea întâlnire a ierarhilor catolici Orientali din Europa va avea loc la Oradea în toamna anului 2024, gazdă fiind Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj

Raimondo-Mario Rupp