Îndemn la solidaritate – Adunarea generală a Asociației „Sfântul Iosif” a preoților Eparhiei de Cluj-Gherla

Marți, 23 mai 2023, a avut loc cea de-a treia Adunare generală a Asociației preoțești „Sfântul Iosif”, a preoților Eparhiei de Cluj-Gherla, la Centrul spiritual Manresa din Cluj-Napoca. Au fost de față Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, pr. Vasile Tofană, Vicar general, și preoții Eparhiei de Cluj-Gherla membri ai asociației preoțești, cu pr. protopop Marius Cerghizan președinte și pr. rector Marius Furtună vicepreședinte al Asociației. Programul întâlnirii a început în capelă, cu rânduiala Orei a III-a canonică și a continuat cu un moment de rugăciune și cântarea „La mulți ani!” pentru Preafericitul Lucian Cardinal Mureșan, care în această zi a împlinit frumoasa vârstă de 92 de ani.

A urmat meditația pr. Marcelin Rotaru, îndrumător spiritual la Seminarul eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, pe tema solidarității preoțești. Părintele a deschis sufletele, le-a însuflețit adresând preoților cuvinte precum: unitate, înfrățire, comuniune, tărie – ce vine din purtarea împreună a crucii -, prețuire a harurilor celorlalți – distincte, unice pentru fiecare prin diversitatea infinită a darurilor ce vin de la Dumnezeu. Apoi, din nou, a pus accent pe unitate – amintind că Episcopul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop de Cluj-Gherla, a fost, nu întâmplător, vestitor al Unirii și promotor al unității.

Pr. Marcelin a arătat importanța faptului de a-l încuraja pe celălalt, mai ales atunci când se află în încercare: pentru că o încurajare dă putere, reînnoiește speranța și „nu se uită niciodată”. A îndemnat preoții să aibă generozitatea de a se încuraja și susține cu adevărat. I-a îndemnat la ascultare: mai ales să îi asculte pe ceilalți și atunci când ei tac, când, din pricina încercărilor prin care trec, preferă să stea ascunși în tăcere și izolare. Le-a vorbit despre puterea salvatoare, creatoare, mântuitoare a solidarității, oferindu-le ca exemplu zborul stolului de păsări, în care fiecare își îndeplinește cu exactitate rolul în sprijinul tuturor.

Ierarhul și preoții au continuat programul în sala de conferințe, unde a fost parcursă ordinea de zi a adunării generale. În deschiderea sesiunii de dezbateri, Preasfinția Sa Claudiu a specificat faptul că apropierea preoților unii de alții și susținerea reciprocă reprezintă scopul principal al acestei Asociații – cu atât mai mult cu cât, la nivelul întregii Eparhii de Cluj-Gherla, s-a pus mult accentul pe comuniune, dragoste în familia Bisericii, în poporul lui Dumnezeu. A arătat că pr. Marcelin a prezentat în meditația sa câteva aspecte care „ar putea constitui un statut spiritual al acestei asociații”. A subliniat că cel mai important îndemn de urmat și „menirea profundă a Asociației Sfântul Iosif” este: „să ne încurajăm unii pe alții”. În această zi a aniversării nașterii Preafericirii Sale Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Claudiu a prezentat preoților modelul de credință, de autoritate exercitată cu iubire paternă al capului Bisericii Române Unite.

Înființată în anul 2020, la inițiativa Preasfinției Sale Florentin, APSI este continuatoare a Asociației preoțești din timpul episcopatului Arhiereului Iuliu Hossu, astăzi Fericit al Bisericii Catolice, care în 1943 a aprobat înființarea Asociației „Sfântul Nichita” pentru preoții celibi, iar în anul 1946, Asociația „Sfântul Petru” pentru formarea preoților sfinți, „gata de jertfă pentru Biserica lui Cristos”. Asociația „Sfântul Iosif” a preoților Eparhiei de Cluj-Gherla își continuă acum activitatea cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu. A fost prezentat raportul de activitate al președintelui APSI, la încheierea primului mandat. Adunarea generală a ales noua conducere pentru un mandat de patru ani. Astfel, pr. Marius Cerghizan a fost reales în funcția de președinte, fiind ajutat de către un Consiliu Director format din: pr. Marius Furtună, pr. Sabin Brudașca, pr. Ionel Andraș și pr. Florin Bozântan și doi cenzori: pr. Alin Mureșan și pr. Daniel Mureșan. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă fraternă și într-o atmosferă de comuniune sacerdotală.

Galerie de imagini