Pr. Ioan Romulus Silaghi, consilier pastoral emerit, va fi condus pe ultimul drum pământesc

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță trecerea la cele veșnice a pr. Ioan Romulus Silaghi, mulți ani consilier pastoral eparhial, îndrăgit preot și dascăl, devotat slujitor al Domnului. A trecut la cele veșnice în după-amiaza zilei de duminică, 1 iulie 2018, la 80 de ani de viață și 27 de ani de preoție, „înălțat fiind la cer” de către Domnul din mijlocul nenumăraților credincioși cărora le-a fost îndrumător spiritual și sfătuitor înțelept și care îi vor păstra în suflete dragostea părintească, sfatul și povața.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu și să facă o rugăciune la căpătâiul său o pot face începând cu ziua de marți, 3 iulie 2018. La orele dimineții, trupul neînsuflețit al pr. Romulus a fost așezat în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” (str. Moților, nr. 24), unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie urmată de rânduiala Parastasului.

Înmormântarea este programată miercuri, 4 iulie 2018. La ora 8.15, trupul neînsuflețit va fi depus în Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor, nr. 10), unde pr. Romulus obișnuia să se pună zi de zi la dispoziția credincioșilor, așteptându-i în confesional. De la ora 9.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie, iar de la ora 11.00, Slujba Înmormântării. Înhumarea se va face în jurul orei 13.00, în Cripta Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, din Cimitirul Mănăștur.

Din filele vieții sale…

Pr. Ioan Romulus Silaghi s-a născut în 30 august 1938, din părinții Teodor și Aurelia; a locuit împreună cu familia sa în satul Suceag, comuna Baciu. A urmat Școala Pedagogică din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1955, iar apoi a practicat mulți ani meseria de învățător. Încă înainte de ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice a început studiile teologice, mai întâi în clandestinitate, numărându-se în prima generație de absolvenți ai Institutului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca, de după anul 1990.

A primit hirotonirea preoțească la 14 aprilie 1991 (în Duminica Tomii), prin mâinile Arhiepiscopului George Guțiu, în prezența Cardinalului Alexandru Todea, în Piața Libertății din Cluj-Napoca, unde se celebrau Sfintele Liturghii în aer liber. A fost ridicat la treapta preoției împreună cu pr. Andreica Ioan, pr. Buculei Gavril, pr. Felecan Vasile, pr. Popa Iosif și pr. Petru Rebreanu. Au mai fost hirotoniți, cu câteva luni înainte (în septembrie 1990), pr. Dumitru Suciu și pr. Florentin Crihălmeanu, actualul Episcop de Cluj-Gherla. Sunt cei dintâi preoți care, împreună cu profesorii și formatorii lor din generația ce a traversat catacombele perioadei comuniste (1948-1989), au readus la lumină, prin dăruire și credință, Biserica Greco-Catolică, au redeschis puncte liturgice și parohii, înfruntând multe ostilități și opreliști, dar pășind înainte cu credință, cu dorința de a conduce sufletele la Dumnezeu.

Reluându-și misiunea de dascăl, pr. Romulus a fost profesor și formator la Institutul Teologic, devenit apoi Seminarul eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. În plus, a fost mereu prezent la acțiunile importante din viața Bisericii, celebrări de hram, hirotoniri, comemorări, aniversări, în rugăciune, cu credință, cu încredere că fiecare eveniment este un pas înainte spre împlinirea planului divin. Era mereu disponibil, la orice oră din zi sau din noapte, dornic să asculte, să învețe, să împărtășească, să ajute. A mijlocit multor oameni aflați în dificultăți ajutorul de care aveau nevoie, a dăruit, acolo unde era lipsă, fără să aștepte decât, poate, o vorbă și un gând bun, iar dacă nici acestea nu le primea, continua să ierte și să ajute.

Cu câtă bucurie, alături de ierarh, întâmpina an de an colindătorii care veneau la sediul Episcopiei din multe parohii să aducă Vestea Bună a Nașterii Mântuitorului. Era emoționat până la lacrimi mai ales la sosirea unora dintre aceștia, cei cărora le-a fost păstor sufletesc, spre exemplu comunitatea din parohia Păușa, pe care a redeschis-o și în care a slujit la început de drum. Un loc preferat de pr. Romulus a fost confesionalul, în care pe parcursul anilor de slujire preoțească a petrecut nenumărate ore. De multe ori, spovedea la o biserică la orele dimineții, pentru ca, după prânz, să meargă la o altă biserică clujeană unde era nevoie de ajutor. Seara, mereu la pas pe străzile Clujului, se îndrepta spre domiciliu, pentru ca a doua zi să pornească din nou spre a celebra Sfânta Liturghie și a primi credincioșii la spovedanie și îndrumare.

Preot dăruit și dascăl înțelept, și-a împlinit cu devotament misiunea până la ceasul ultimei chemări. Acum, la despărțire, nădăjduim că va auzi glasul Blândului Păstor, Isus Hristos: „Bine, slugă bună și credincioasă… intră în bucuria Domnului tău!” (Mt 25,21). Pr. Romulus a simțit cu Biserica, a trăit viața Bisericii și nu a încetat să îi călăuzească și pe alții pe aceeași cale a Bisericii lui Hristos și a trăirii autentice a credinței creștine. Bunul Dumnezeu să îl înalțe acum în bucuria Învierii, alături de Fiul Său, Isus Hristos, de Preacurata Fecioară Maria, de toți sfinții și mărturisitorii Bisericii pe care a slujit-o! Rămas bun, părinte Romulus!