Cu inimile îndoliate aducem la cunoștință că în ziua de 4 iulie 2018 a trecut la cele veșnice fratele nostru în Cristos, Pr. Pavel Dragotă, Prelat de onoare al Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea, fost Protopop greco-catolic al Haţegului.
Înmormântarea va avea loc în ziua de 6 iulie 2018, cu începere de la orele 1100, la Biserica Greco-Catolică din Hațeg.
Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
Biroul eparhial de presă
Date biografice
Pr. Pavel Dragotă s-a născut în comuna Silvaşul de Sus, jud. Hunedoara, în data de 18 octombrie 1922, din părinţii Pavel şi Cristina.
După terminarea celor cinci clase primare în satul Silvaşul de Sus, în anul 1935 a fost înscris la Şcoala Comunală „I.C. Brătianu” din Haţeg. În 1938 a trecut la Liceul „Sfântul Vasile” din Blaj, absolvind acest liceu şi examenul de bacalaureat în 1943.
În anul 1943, luna septembrie, cu aprobarea P.S.S. Ioan Bălan, a fost primit în Eparhia de Lugoj pentru a urma cursurile Academiei de Teologie din Blaj.
În anul 1948 a absolvit Academia Teologică din Blaj, împreună cu cei 11 colegi, dintre care amintim pe Î.P.S.S. George Guţiu, Pr. Dr. Ioan Bota şi alţii.
Sfârşitul anului 1948, şi începutul anului 1949, l-a petrecut împreună cu părinţii; împreună cu regretatul Pr. Aron Aurel a încercat să se ocupe de credincioşii greco-catolici din Silvaşul de Sus şi Crigniş, filie a Silvaşului.
Urmărit de Securitate, la sfârşitul anului 1949 şi începutul anului 1950, cu multe intervenţii a fost angajat mai întâi ca şi contabil la Primăria Haţeg, iar din octombrie1950 la Cooperativa de Consum Haţeg.
La data de 1 iunie 1964 a fost transferat la Spitalul Orăşenesc Haţeg, unde timp de 19 ani a fost intendent şi administratorul acestui spital.
Din data de 12 august 1952 a fost arestat o perioadă foarte scurtă, de cinci zile, 3 petrecute la Securitatea din Haţeg şi 2 la Deva, pe motiv că nu a semnat trecerea la ortodoxie. Faptul că era ofiţer în armata română, veteran de război şi că era angajat în muncă l-au ajutat să scape de deportarea la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se intenţiona să fie trimis.
În anul 1955, luna februarie, s-a căsătorit în Haţeg cu Septimia Tătulescu, căsătoria fiind oficiată de preotul romano-catolic din Haţeg şi înregistrată la Parohia Romano-Catolică în registrul de căsătorii la data de 20 februarie 1955.
După 1989, împreună cu Pr. Emil Puni S.I. a activat în Valea Jiului în duminici şi în zilele de sărbătoare. Împreună cu Pr. Trandafir Silvăşan şi cu inginerul Aurel Aron a deschis parohiile Petroşani şi Lupeni. Mai apoi a deschis parohiile Ştei, Haţeg, Silvaşul de Jos.
Timp de 12 ani s-a străduit să mărească şi să întreţină Parohia Toteşti, de care îl legau cele mai duioase amintiri, aici fiind locul unde a fost binecuvântat de P.S.S. Episcop martir Ioan Bălan.
La 30 ianuarie 1995 a fost hirotonit preot, pentru Parohia Toteşti, jud. Hunedoara, de către P.S. Alexandru Mesian.
Prin Decretul nr. 50 din data de 12 noiembrie 1996, P.S. Părinte Episcop Alexandru al Lugojului l-a numit Protopop de Haţeg, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2011.
Pentru mulţimea meritelor în creşterea religiei credinţei catolice, la propunerea P.S. Părinte Episcop Alexandru Mesian, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea îi conferă, la data de 7 mai 2007, titlul de Prelat Onorific al Sanctităţii Sale.
La data de 18 octombrie 2012, primarul de atunci al oraşului Haţeg, domnul Marcel Adrian Goia, i-a acordat o Diplomă de excelenţă, la ceas aniversar (împlinirea a 90 de ani de viaţă a Părintelui Dragotă), considerându-l „un real model de viaţă pentru comunitatea locală, care nu a încetat să lupte pentru idealurile proprii şi pentru recunoaşterea actuală de care se bucură, la nivelul oraşului Haţeg, Biserica Română Unită cu Roma”.