În ziua de 5 februarie 2022, după 33 de ani de slujire preoţească în Eparhia de Lugoj, la venerabila vârstă de 93 de ani, Părintele Protopop onorific Radu-Petru Fărcaș, Prelat Papal, s-a întors în casa Tatălui ceresc.

Părintele Radu-Petru Fărcaş s-a născut la data de 13 august 1928 în satul Ilba, comuna Cicârlău, judeţul Maramureş dintr-o familie de ţărani. A urmat şcoala primară în satul natal iar liceul la Satu Mare. În urma cedării Ardealului de Nord, primele 4 clase le-a făcut la Cluj între anii 1940-1943 apoi restul liceului l-a continuat la Baia-Mare în perioada 1944-1947. În ambele localităţi a locuit la internatul greco-catolic, cunoscându-i pe Fericitul Cardinal Iuliu Hossu şi pe Fericitul episcop Alexandru Rusu. A avut ocazia să asculte cuvintele de învăţătură ai acestor doi episcopi fericiţi martiri.

În anul 1947 începe cursurile Facultăţii de Teologie din Oradea până la momentul desfiinţării Bisericii Greco-Catolice prin cunoscutul decret-lege 358 din 1 decembrie 1948. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Zootehnie din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1951 cu titlul de inginer zootehnist. Pentru rezultatele bune la învăţătură a fost numit asistent în cadrul acestei facultăţi, între anii 1951-1952. Aflându-se originea „nesănătoasă” a părinţilor şi bunicilor fiind socotiţi chiaburi, a fost exclus din facultate.

În anul 1953 s-a căsătorit. A avut doi copii. A lucrat ca inginer zootehnist la mai multe ferme până la pensionare în anul 1988. Neacceptând să fie membru al Partidului Comunist Român, nu a fost promovat în funcţii superioare.

În anul 1980 l-a cunoscut pe Părintele Canonic Protopop Valeriu Coprean, pe care l-a ajutat în perioada de clandestinitate ca şi cantor la celebrarea Sfintelor Liturghii. Tot în această perioadă l-a cunoscut pe Părintele Protopop Ioan Deliman.

A avut sprijin moral de la preotul romano-catolic Ştefan Şanta, care l-a ajutat cu materiale didactice de la Facultatea de Teologie din Iaşi, pentru a-şi continua studiile teologice în clandestinitate.

La 8 octombrie 1989 a fost hirotonit preot în secret de către ÎPS episcop Ioan Ploscaru, de pie memorie.

După repunerea în libertate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din 1990 împreună cu alţi preoţi din Protopopiatul de Arad a lucrat cu mult zel pentru a reactiva parohii din acest teritoriu: Arad, Pecica, Sederhat, Sintea Mare, Chereluş, Bârzava, etc.

În anul 1990, Frații Minori Conventuali au oferit un spaţiu în curtea bisericii „Sfântul Anton de Padova”, care a fost amenajat ca şi capelă pentru comunitatea greco-catolică din Arad, care, în acel moment, nu avea încă nici un lăcaş de cult retrocedat.

La 15 septembrie 1993 a reînfiinţat parohia din Pecica unde în primii doi ani Sfânta Liturghie s-a celebrat într-una din săliile şcoalii din localitate, apoi cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, s-a cumpărat o casă, care a fost amenajată ca şi capelă. Tot în acea perioadă a deschis o filie în localitatea Sederhat, având acolo la dispoziţie biserica romano-catolică pentru celebrarea Sfintelor Liturghii.

În urma impulsului Părintelui Nistor Chişbora, de pie memorie, fost Protopop de Arad, a reînfiinţat parohia din Sintea Mare.

La 18 noiembrie 1998, Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, i-a conferit Părintelui Radu-Petru titlul de Protopop Onorific pentru râvna deosebită în activitatea pastorală în parohiile: Pecica, Sintea Mare, Şeitin, Şemlac, Vladimirescu şi Sederhat din Protopopiatul de Arad.

La 2 martie 2001 a reînființat parohia greco-catolică din cartierul arădean Grădişte.

La 7 mai 2007 în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj i-a înmânat distincţia Papei Benedict al XVI-lea de Prelat de Onoare al Sanctităţii Sale, ca încununare a vieţii spirituale în slujba lui Cristos şi a Bisericii Sale;

Deşi administrativ s-a retras din activitatea pastoral-misionară în anul 2009, a continuat să activeze ca preot pensionar la parohia Arad Grădişte pe care a reînfiinţat-o, până în anul 2017 când, datorită anumitor probleme de sănătate, Preasfinţitul Alexandru a binecuvântat retragerea sa din activitatea pastorală la venerabila vârstă de 88 de ani. A continuat să celebreze Sfânta Liturghie zilnic acasă atât cât sănătatea i-a mai permis în ultimii ani de viaţă.

În anul 2019 PS Alexandru l-a felicitat cu ocazia aniversării a 30 de ani de preoţie.

A fost un om și un preot iubitor de Dumnezeu și de oameni.

Episcopii, împreună cu clerul şi credincioşii Eparhiei de Lugoj, roagă pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veşnică, iar familiei îi transmit sincere condoleanţe.

Slujba înmormântării a avut loc vineri, 11 februarie 2022, începând cu ora 13.00 la Casa funerară „Kuki”, Str. Strada Stephan Ludwig Roth 1B, Cartier Arad Grădişte şi a fost săvârşită de Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Trupul neînsuflețit al Rvs. Pr. Radu Fărcaș, a fost depus în cimitirul din Arad Grădişte.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe servitorul său credincios!

Ipod. Raimondo-Mario Rupp