Luni, 16 octombrie a.c., s-a întors la cele veșnice Preasfinția Sa Dīmītrios Salachas, episcop greco-catolic grec, apropiat al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și al Bisericii Române-Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Născut la Atena, pe 7 iunie 1939, monseniorul Salachas și-a început pregătirea și slujirea preoțească intrând în Seminarul minor al Părinților Asumpționiști și apoi Seminarul Exarhatului Apostolic al Greciei. A studiat filosofia la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma și teologia la Universitatea Pontificală Gregoriană. Ulterior, a studiat la Seminarul „Sfânta Ana” din Ierusalim.

La 9 februarie 1964 a fost hirotonit preot pentru Exarhatul Apostolic al Greciei la Ierusalim. A absolvit in utroque iure Universitatea din Atena. În 1971 a fost numit profesor la Institutul Ecumenic din Bari și, ulterior, a predat Dreptul Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma și alte atenee pontificale romane, precum și la Institut Catolic din Paris.

A fost membru al Comisiei Teologice pentru Dialogul Ecumenic cu Bisericile Ortodoxe încă de la înființare, consultant al Congregației pentru Bisericile Orientale, al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative. De asemenea, a fost referent al Tribunalului Suprem al Semnăturii Apostolice și membru al Comisiei speciale pentru tratarea cazurilor de desfacere a căsătoriei in favorem fidei.

A publicat numeroase cărți și articole despre Dreptul Canonic Oriental. În 2006 a fost numit capelan al Sanctității Sale. Pe 23 aprilie 2008, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Exarh apostolic al Greciei și episcop titular de Carcabia. A primit hirotonirea episcopală în același an, pe 24 mai, de la episcopul auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș de atunci, Preasfinția Sa episcop Mihai Frățilă.

La 14 mai 2012 a fost trasferat la Grazianopoli. Pe 27 august 2014, Papa Francisc l-a numit membru al Comisiei de Studiu pentru reforma procesului matrimonial canonic. Această Comisie și-a încheiat activitatea odată cu publicarea de Papa Francisc în 2015 a Motului proprio Mitis Iudex Dominus Iesus și Mitis et misericors Iesus privind reforma procesului canonic pentru cauzele de declarare a nulității căsătoriei în Codul de Drept Canonic și în Codul Canoanelor Bisericilor Răsăritene.

În februarie 2015 PS Dīmītrios Salachas a făcut vizita ad limina, iar la 2 februarie 2016, odată cu atingerea limitei de vârstă, Papa Francisc i-a acceptat demisia de la conducerea pastorală a Exarhatului.

La 14 noiembrie 2014, Facultatea de Drept Canonic Oriental a Institutului Pontifical Oriental din Roma i-a conferit titlul de doctor honoris causa pentru toate contribuțiile științifice în domeniul Dreptului Canonic Oriental.

Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea, împreună cu preoții și credincioșii Eparhiei de Oradea, se roagă pentru sufletul bunului prieten episcop Salachas.

În veci pomenirea lui !

Biroul de Presă EGCO
Foto: Eugen Ivuț


Sursa: egco.ro