„Ne bucurăm cu toții la Sărbătoarea Întâlnirii!”
„Iubirea aplecată spre celălalt este antidotul în epidemia care bântuie astăzi”
„Să creștem în credință, fiind capabili să purtăm iubirea în inimile noastre”
„Ne asemănăm cel mai mult cu Dumnezeu atunci când iertăm aproapelui nostru”
A patra zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a fost găzduită miercuri, 17 ianuarie 2023, de Biserica Evanghelică-Lutherană, prin Părintele paroh Mátyás Attila, care i-a întâmpinat cu bucurie și căldură pe cei care au trecut pragul lăcașului de cult orădean: „cu bucuria gazdei vă salut și vă urez bun-venit, frați și surori, care ați venit să ascultăm din nou împreună Cuvântul Lui Dumnezeu, să creștem în credință, fiind capabili de a purta iubirea în inimile noastre”. La seara de rugăciune au fost prezenți credincioși de diferite confesiuni, împreună cu reprezentanții celor opt culte orădene participante la Octava de Rugăciune pentru Unitate, preoți, pastori și episcopi, printre care: Părintele Dénes István Lukács, episcop vicar al Episcopiei Reformate Reformate de pe lângă Piatra Craiului, S.E.R. László Böcskei, episcop romano-catolic al Diecezeid e Oradea, PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și Shaliach David Nagy, rabinul Comunității Evreiești Mesianice din Oradea. Nu au lipsit încântătoarele acorduri de orgă din Biserica Evanghelică-Lutherană, care au întregit atmosfera de rugăciune și contemplare, alături de alte momente muzicale oferite de soprana Gergely Erna, organistul Benczedi Hunor și corul angajaților grădiniței Evanghelice-Lutherane, sub bagheta doamnei profesor de muzică Szilagyi Agi.
După salutul de bun-venit a urmat o rugăciune rostită de preotul-gazdă: ,,Mântuitorul nostru cel drag, te rugăm întărește-ne pe noi în credință și dă-ne curajul să mărturisim împreună că suntem discipolii tăi iar mărturia noastră să fie credibilă în fața oamenilor!”.
Cuvântul de învățătură din Biserica Evanghelică-Lutherană a revenit reprezentantului Bisericii Romano-Catolice, respectiv Preasfințitul László Böcskei, care și-a exprimat entuziasmul de ,,a ne bucura și a putea experimenta cu toții Sărbătoarea Întâlnirii, o întâlnire bună fiind aceea care aduce bucurie în inimă. … În contextul motto-ului preluat din Pilda Samariteanului milostiv, se pot identifica trei feluri de întâlniri, fiecare cu specificul său, anume întâlnirea lui Isus cu învățatul, întâlnirea bunului samaritean cu cel căzut între tâlhari și în al treilea rând o întâlnire care ne privește pe toți, care derivă din îndemnul Mântuitorului: Mergi și fă și tu la fel! (…) Fiecare avem în lume pelerinajul propriu. Sunt drumuri intersectate și drumuri paralele pe parcursul vieții noastre, dar parcă cel mai mult lipsește întâlnirea cu celălalt, aplecarea către el… Iubirea aplecată spre celălalt este antidotul în epidemia care bântuie astăzi, este vaccinul. A porni spre celălalt nu este ușor, căci trebuie trecută bariera prejudecăților, a egoismului, dar trebuie să ne autodepășim… Să credem în valoarea iubirii și să o propovăduim, fiindcă este deja în noi acest dar primit de la Dumnezeu!”, a subliniat păstorul Diecezei de Oradea.
În continuare, participanții au ascultat mesajele transmise de reprezentanții cultelor creștine din Oradea din cadrul celei de a patra seri a Octavei mondiale de Rugăciune pentru Unitate. Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de părintele Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții în Eparhia de Oradea, care a împărtășit celor prezenți câteva gânduri notate de tânăra Sfântă Faustina Kowalska în jurnalul său: „Ne asemănăm cel mai mult cu Dumnezeu atunci când iertăm aproapelui nostru. Dumnezeu este iubire, bunătate şi milostivire”, dar și rugăciunea acesteia pentru a deveni milostivi.
Pr. Mátyás Attila a mulțumit tuturor pentru participare și implicare, afirmând „cu siguranță prin întâlnirea de astăzi am făcut un pas înainte către Unitate, spre renașterea Bisericii Creștine!”. Toți cei prezenți au rostit împreună rugăciunea „Tatăl nostru”, în cele trei limbi (română, maghiară, ebraică). Creștinii sunt invitați să fie prezenți la această inițiativă care se desfășoară la Oradea până pe 21 ianuarie a.c., cât și în viața aproapelui prin participarea la Colecta comună a Săptămânii de Rugăciune – Cutia Albă – dedicată activităților caritabile ale Asociației Caritas Eparhial Oradea, care oferă o masă caldă persoanelor defavorizate din orașul nostru.
Înainte de cântecul de final, toți cei prezenți au primit binecuvântările reprezentanților cultelor creștine participante, care se vor reuni și astăzi, de la ora 18.30, la Biserica Tabor [strada Meiului nr.3] pentru a se ruga împreună cu credincioșii de diferite confesiuni pentru unitatea creștinilor din lumea întreagă! Sunteți așteptați cu mult drag!
Laura OLOGU
Birou Pastoral EGCO
Sursa: egco.ro