În cea de-a doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie 2024 – zi în care Biserica face „Serbarea Maicii Domnului”, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat parohia „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Câmpeni, din protopopiatul Munții Apuseni, parohie păstorită, din anul 2012, de pr. Georgel Manea. Sfânta Liturghie arhierească – la care a participat și pr. protopop Călin Sechelea și preoți din protopopiat – precum și momentele de comuniune între Episcop, preoți și credincioși ce au urmat, s-au desfășurat în lumina și harul marii Sărbători a Nașterii Domnului și sub ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, protectoarea acestei parohii, căreia i-a fost dedicată celebrarea celei de-a doua zi a Crăciunului.
Episcopul de Cluj-Gherla a călătorit în această zi prin zona bogată în istorie a neamului românesc – nu doar în zăcăminte de aur – a Apusenilor, cu așezări umane atestate din cele mai vechi timpuri, cu tradiții românești de mare frumusețe, bine conservate aici, ferite de efemerul civilizației moderne. Pădurile și colinele din Apuseni au fost străbătute, în jurul anului 1848, de Avram Iancu și de moții săi, în lupta pentru cauza națională a românilor transilvăneni. Localitatea Câmpeni – cu un trecut revoluționar, unde locuitorii s-au ridicat în repetate rânduri împotriva asupritorilor și în apărarea țăranilor români – a fost centru și al Revoluției de la 1848 condusă de Avram Iancu. La Câmpeni, în 1881 s-au desfășurat mișcări de sprijinire a mișcării memorandiste și, mai târziu, o gardă națională creată la Câmpeni a asigurat desfășurarea în bune condiții a Marii Adunări Naționale, de la Alba Iulia, la 1 Decembrie.
***
Despre parohia greco-catolică din Câmpeni, Șematismul din 1947 consemnează că este parohie veche, trecută la Unirea cu Roma la 1700. O biserică de zid a fost ridicată pentru această parohie în 1910. Biserica, având cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a fost consacrată, la 31 august 1924, de către Episcopul Iuliu Hossu, acum fericit martir. În prezent această biserică se află în folosința parohiei ortodoxe din Câmpeni. În 1947, când paroh era protopopul onorar Aurel Gligor, în parohia formată din 1261 suflete activau asociațiile religioase: AGRU – 80 de membri și Reuniunea mariană, cu 225 de membre.
După căderea regimului comunist, parohia greco-catolică Câmpeni a fost redeschisă în 1997, și i-a fost atribuit hramul: Intrarea în Templu a Maicii Domnului. Din anul 2012, comunitatea de aici se află în grija pr. Georgel Manea, Sfintele Liturghii fiind la început celebrate într-un apartament, pe str. Oituz. După efectuarea unor lucrări de amenajare, în noiembrie 2013, a fost sfințită o capelă greco-catolică, în curtea Spitalului de boli cronice din Câmpeni, pr. Georgel Manea fiind, astfel, nu doar la dispoziția enoriașilor parohiei, ci și alături de bolnavii internați în acest spital. În 4 octombrie 2015, parohia greco-catolică Câmpeni a primit vizita Preasfinției Sale Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla din acel timp, care a revenit la Câmpeni în 4 octombrie 2018, în Anul Centenar al Marii Uniri.
Rămâne un moment viu, de neșters în istoria parohiei Câmpeni și rugăciunea din 26 decembrie 2024, cuvântul de învățătură al Ierarhului, bucuria din sufletele credincioșilor pentru vizita Preasfinției Sale Claudiu, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, care a sosit în mijlocul lor pășind pe urmele Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu și pe cele ale eroului național Avram Iancu (încă în 2024, an care, la nivel național a fost: „Anul Avram Iancu” – instituit la împlinirea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului român).
Sursa: eparhiaclujgherla.ro