Timişoara, Capitală Europeană a Culturii a găzduit cea de a XXXI-a ediție a Colocviului Parohiilor Europene. Evenimentul a avut loc în perioada 29 iulie – 3 august 2023 la „Casa Calfelor Kolping”, fiind organizat de Mons. Angelo-Narcis Pop.
Colocviul Parohiilor Europene este o asociație liberă a preoților parohi și a credincioșilor din diferite țări europene care se întâlnesc la fiecare doi ani într-un oraș din Europa pentru câteva zile de reflecție asupra problemelor parohiilor europene de astăzi.
Colocviul European al Parohiilor (CEP) a luat naștere dintr-o inițiativă a Canonicului francez Français Connan. În 1959 era încă preot paroh la Sf. Severin (Paris) și a încercat să organizeze o întâlnire a parohiilor europene după viziunea unei creșteri comune a Europei. Această inițiativă a fost susținută de Cardinalul König al Vienei.
La o primă întâlnire din 1961, au fost prezenți preoți din șapte țări: Belgia, Germania, Franța, Italia, Austria, Elveția și Spania. Ei și-au exprimat această îngrijorare: „Într-o Europă care se organizează treptat ca și comunitate, problemele noastre umane și parohiale sunt similare; un minister național rămânând izolat se dovedește a fi neproductiv”. Astfel au decis să se întâlnească la nivel european la fiecare doi ani, să facă schimb de experiențe și idei și să colaboreze la construirea unei comunități europene a popoarelor.
Din 1973 la colocviu au venit și laici și numărul lor a crescut constant. În 1991, aproximativ jumătate dintre participanți erau laici; în 1993 laici erau aproape două treimi.
Recent, la colocvii au luat parte și unii episcopi; alții urmăresc cu interes activitatea Colocviului și o susțin din punct de vedere organizațional sau financiar.
Tema colocviului din acest an de la Timişoara a fost: „Cum poate o comunitate creștină să fie semnificativă în lumea de astăzi?”
Programul a cuprins o Sfântă Liturghie pontificată de Excelența Sa, Josef Csaba Pal, Episcop Romano-Catolic de Timişoara, în Domul „Sf. Gheorghe” din Timișoara, sâmbătă, 29 iulie de la ora 17.30.
Duminică 30 iulie de la ora 10.00 s-a celebrat o sfântă Liturghie în Biserica Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Timișoara pontificată de PS Călin Ioan Bot Episcop Greco-Catolic de Lugoj, iar după masa s-a vizitat Domul Romano-Catolic, Biserica Ortodoxă Sârbă, Sinagoga Neologă și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, edificii aflate în centrul istoric al Timișoarei.
Luni marți și miercuri au avut loc trei conferințe despre Biserică și societate, prezentate de părintele François-Xavier Amherdt, profesor de teologie la Universitatea din Fribourg (Elveția), urmate de grupuri de discuții pe marginea temelor prezentate. Au avut loc vizite la parohiile romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe din oraș, momente de rugăciune, împărtășiri ale experiențelor pastorale din domeniul social. Programul a fost completat şi cu o plimbare cu vaporașul pe Canalul Bega.
La una din sesiunile întâlnirii a fost invitat să participe şi Preasfinţitul Ioan, mai precis în după masa zilei de luni 31 iulie când s-a vizionat filmul „Șapte martori pentru Mica Romă” film ce a fost urmat de o sesiune de întrebări și discuții pe marginea subiectului filmului, la care au răspuns PS Ioan și Pr. Mihai Răzvan Oprișa, Protopop de Timișoara.
La colocviu au luat parte și un grup de tineri care au avut întâlniri de cunoaștere și schimburi de experiență cu tineri din parohia Greco-Catolică Timișoara VI și din Parohia Romano-Catolică „Milenium”, Piața Traian – Timișoara. Tinerii au vizitat si Mănăstirea Greco-Catolică „Preasfânta Treime” din Giroc.
Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au participat la Colocviu: Mons. Angelo-Narcis Pop, organizatorul ediţiei de la Timişoara, ajutat de Pr. Mihai Razvan Oprișa, Pr. Tegzesiu Remus din Eparhia de Cluj Gherla, Prof. Carmen Bărbat, d-na Adela Oprişa, Pr. Viorel Codrea şi tineri din Timişoara, Lugoj, Cugir şi Cluj.
La sfârșitul Colocviului în după masa zilei de 3 august s-a organizat un pelerinaj la Sanctuarul „Maria Radna”.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat in buna desfășurare a acestei întâlniri.
A consemnat: Mons. Angelo-Narcis Pop şi Raimondo-Mario Rupp. Fotografii: Raul Man.
Sursa: episcopialugoj.ro