Duminică, 13 august 2023, a fost sărbătoare în parohia greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la sfinţirea bisericii și numirea primului paroh.

Sărbătoarea a început odată cu sosirea Preasfinţitului Claudiu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care au fost primiți călduros de sute de credincioşi, preoţi şi un grup de copii. Inocența copiilor şi emoția momentului i-a bucurat pe toți, iar Preasfinția Sa Claudiu a subliniat importanţa sărbătoririi bisericii amintindu-ne că „fiecare lăcaș de cult este un simbol al lăcașului din sufletul nostru, pe care trebuie să-l edificăm în fiecare zi”.

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Card. Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 10:00 și a fost celebrată de către Preasfinția Sa Cristian și Preasfinția Sa Claudiu, Pr. Flavius Florea, Vicar administrativ, Pr. Liviu Ursu, Vicar judecătoresc, Pr. Ioan Fărcaș, Protopop de Târgu Mureș și Râciu, Pr. Adrian Lung, Protopop de Reghin și Teaca și de un sobor de preoți din Protopopiatele Târgu Mureș-Râciu și Blaj. Răspunsurile oferite de corul parohiei, dirijat de doamna dr. Mirela Gliga, au înălțat și mai mult sufletele în rugăciune și mulțumire aduse lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru această minunată zi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu le-a vorbit celor prezenți despre încheierea și semnificatia sărbătorii „Schimbarea la față”, sărbătoarea hramului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și legătura dintre cele două sărbători.

La finalul celebrării liturgice, Părintele Ioan Fărcaș a prezentat, cu emoție și bucurie, un bilanț istoric al celor 25 de ani de la sfințirea bisericii și de activitate a parohiei, în logica aducerii aminte și a mulțumirii ce se cuvine a o adresa lui Dumnezeu: „Adu-ţi aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani. (Deut 8,2)”.

Au  fost  evocate, în primul rând, meritele celor care au inițiat construcția acestei biserici: Părintele Petru Moldovan și grupul de curatori și credincioși precum și al celor care au continuat edificarea acestui lăcaș, numit de către târgumureșeni „Inimă în inima orașului”. Dar această inimă nu ar mai fi putut să bată dacă nu ar exista comunitatea credincioşilor care trăieşte aici împreună cu Dumnezeu, prin participarea la Liturghia zilnică, participarea la activitățile organizației Reuniunea Mariană, ale Asociaţiei Rozariului Viu. Au fost amintite implicarea corului bisericii, și a celor care se implică în activitatea de catehizare a copiilor, de intreţinere şi înfrumuseţare a bisericii.

La eveniment a fost prezent și Părintele Răzvan Șulea, Protopop Ortodox de Târgu Mureș, care a adresat un cuvânt de prețuire și i-a dăruit Părintelui Fărcaș o frumoasă icoană a Maicii Domnului.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

La final, Părintele Paroh Ioan a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor pentru prezenţa în Parohie: „Vă suntem profund recunoscători că aţi venit în casa noastră la această zi aniversară, că ne-aţi însoţit cu rugăciunea şi binecuvântarea de care avem mare nevoie pentru a ne sfinţi şi a ne mântui sufletele noastre şi spre binele întregii biserici”.

 

 

A consemnat Ioan Paul Fărcaș, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

Foto: Marian Fărcaș