Parohia Greco-Catolică „Sfântul Gheorghe” din Oradea celebrează 20 de ani de la sfințirea bisericii. Piatra de temelie și sfințirea locului au fost săvârșite în anul 2002 de către părintele protopop Gavril Buboi și părintele protopop ortodox Aurel Pușcaș, în prezența unui număr mare de credincioși, iar slujba de sfințire a Bisericii a fost săvârșită de PSS Virgil Bercea, în anul 2002. Biserica din curtea spitalului s-a construit la dorința și inițiativa directorului de atunci, domnul Gheorghe Oros (plecat dintre noi la ceruri în noiembrie anul trecut).
Celebrările ocazionate de aniversarea a 20 de ani de la sfințire au început sâmbătă seara, când părintele protopop Gavril Buboi a oficiat Acatistul ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” împreună cu un mare număr de credincioși. După celebrarea Acatistului a urmat Parastasul pentru toți cei decedați, dat fiind faptul că se celebra Paștele Blajinilor (Paștele Morților). Credincioșii au fost invitați apoi la închinarea la moaștele ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”.
În Duminica a II-a după Paști, a lui Toma, Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, având alături pe părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, părintele Florin Bode de la Biserica ”Sfântul Gheorghe”, Olosig, părintele Ioan Aciu, capelan pentru bolnavii din spital, părintele Ioan Crăciun capelan pentru bolnavii din spital, părintele Olimpiu Todorean, administrator parohial al parohiei ”Sfântul Gheorghe” și părintele arhidiacon Grațian Guiaș.
În timpul Doxologiei, moaștele ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” au fost purtate în procesiune de pe masa altarului pe tetrapod pentru a putea fi venerate.
După Binecuvântarea de început, PSS Virgil a dăruit, preoților Ioan Crăciun și Ioan Aciu, Bedernița sau epigonatul (un veșmânt liturgic de formă pătrată sau romboidală care se poartă pe partea dreaptă a corpului, legată cu un cordon petrecut peste umărul stâng) pentru merite deosebite în activitatea de la paturile bolnavilor, pentru renunțările personale pe care le-au făcut atunci când au ales să ofere mângâiere celor suferinzi, în timpul pandemiei de Covid19.
În cuvântul său, printre multe sfaturi, Preasfinția Sa Virgil ne-a îndemnat ”să căutăm a ne găsi pacea interioară”, și nu să ne gândim la pace, așa, în mod general, făcând referire la cuvintele Mântuitorului ”Pacea mea o dau vouă”. Pentru că doar, ”având această pace interioară vom putea și noi, la fel ca apostolii să ieșim în lume și să spunem, cu bucurie că Isus a înviat”. Ne-a îndemnat apoi să ne rugăm mai mult și pentru pace în lume, pentru încetarea războaielor, nu doar pentru cel din imediata noastră apropiere și ci a celor care se dau în multe alte părți ale lumii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa Virgil a oferit Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu” doamnei Cornelia Vesea, în semn de recunoștință și apreciere pentru aportul adus la activitatea bisericii, pentru curajul de a propune metoda Step by Step în Oradea și pentru implicarea deosebită în viața spirituală a comunității.
Înainte de binecuvântarea finală Preasfinția Sa Virgil a oficiat Parastasul pentru decedații din Parohia ”Sfântul Gheorghe”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii credincioși au fost invitați să se închine moaștelor ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Buna-Vestire – Francisc Hubic căruia îi mulțumim pentru prezență.
Cu multă emoție, credincioșii prezenți s-au bucurat atât de vremea bună care îndemna parcă să ne facem timp pentru cei dragi și pentru sufletul nostru, dar și de fiecare cuvânt rostit în predică, încercând să găsească liniștea și echilibrul interior care deseori ne sunt zdruncinate de problemele cotidiene.
La plecare, cei prezenți au primit un pachet care să le amintească de sărbătoarea noastră.
Dacă în urmă cu 20 de ani se făceau primii pași în biserica acestei parohii, astăzi deja există o istorie a sa, o poveste pe care cei mai în vârstă o relatează cu nostalgie, iar cei mai tineri o descoperă și se bucură.
Mulțumim părintelui ortodox Marin Miheș pentru că a fost prezent și, pe această cale, reamintim că, în Biserica ”Sfântul Gheorghe” din curtea spitalului, se celebrează alternativ: luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă, marți, joi, sâmbătă, Biserica Greco-Catolică, iar duminica și în sărbători de la ora 9.00 Biserica Ortodoxă și de la ora 11.00 Biserica Greco-Catolică.
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat financiar să putem pregăti biserica (renovarea zugrăvelii interioare și în exterior a scărilor, a răstignirii de lemn, și a îmbrăcării piedestalului răstignirii în marmură, precum și credincioșilor din parohie care au realizat aceste lucrări.
Mulțumim celor care au luat parte la aniversarea noastră și împreună cu care ne-am rugat pentru sănătatea și liniștea sufletească a fiecăruia dintre noi!
Pr. Olimpiu TODOREAN
Sursa: egco.ro