În Evanghelia duminicii (In 4,5-42- Isus şi samarineanca) vedem cum Isus iubește semenii cu iubirea lui Dumnezeu, „o iubire care este mai presus față de iubirea omenească și adeseori noi ne regăsim datori” în acest sens, a transmis Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia Fericiții Episcopi Martiri greco-catolici români din Vișeu de Sus, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească duminică, 2 iunie 2024, cu ocazia hramului bisericii de aici.
Au concelebrat: părintele protopop Vasile Codrea, părintele protopop Iusco Vasile, părintele paroh Ștefan Chindriș și un sobor de preoți din Eparhie.
Prin atitudinea sa, Isus trece peste barierele pe care noi adesea ni le punem în relațiile cu cei din jur, dar intră și în dialog cu femeia samarineancă, căreia îi explică dimensiunea umană a vieții, care nu este perfectă, dar transmite și cum „omul unit cu Dumnezeu trăiește în pace, nu mai însetează, are gust în tot ceea ce face, are sens în ceea ce trăiește și privește în perspectivă cu bucuria că merge înspre o împlinire și că trecerea prin moarte este o trecere în Împărăția lui Dumnezeu, care-l face să rămână mereu viu”, a punctat Ierarhul.
„Sărbătoarea Fericiților Martiri aș dori să ne-o punem la inimă”, a exprimat PS Vasile în biserica din Vișeu, explicând cum ea este „rodul unui parcurs îndelungat al generațiilor de creștini și credincioși, a înaintașilor noștri, care s-a concretizat în această încununare a martiriului”. Ierarhul a îndemnat toți credincioșii să se apropie de Fericiții Episcopi Martiri spre a-i cunoaște mai bine și a-i așeza în inima lor, siguri fiind că rugându-se prin mijlocirea lor, vor dobândi multe haruri și mult ajutor.
Au trecut prin Calea Crucii, dar au rămas statornici, au rămas solidari între ei și s-au ajutat reciproc, îndurând împreună tortura spre a rămâne „închinători adevărați, în spirit și adevăr”, așa cum îi spune Isus femeii samarinence, în evanghelie.
„Mulțumim Preasfinției Sale Vasile pentru prezența în mijlocul nostru și pentru ziditorul Cuvânt de Învățătură adresat, dar mai ales pentru comuniunea de rugăciune” a afirmat la final părintele paroh Chindriș Ștefan, mulțumind totodată părinților protopopi și tuturor preoților prezenți la sărbătoarea parohiei. Părintele a mulțumit domnului primar pentru colaborare și sprijin, domului Pașcu Ioan pentru ajutor, corului din Florești – Cluj, însoțit de părintele Tuțu Claudiu, care a înfrumusețat celebrarea, Consiliului parohial, surorilor călugărițe, credincioșilor din parohie și celor veniți din alte parohii la sărbătoarea comunității.
Biroul eparhial de presă
Sursa: episcopiamm.ro