Au trecut 86 de ani de când la Scăiuș – o localitate mică în apropiere de Lugoj – o icoană a Maicii Domnului a lăcrimat pentru a doua oară. Prima lăcrimare a avut loc la 30 septembrie, același an 1934.

A devenit o tradiție de mai mulți ani ca în această zi, P.S. Alexandru Mesian împreună cu personalul clerical şi neclerical al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, să efectueze un pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş.

Datorită condițiilor speciale din acest an a normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, anul acesta pelerinajul la Scăiuș nu s-a mai ținut la Scăiuş.

Aniversarea a avut loc la Palatul episcopal din Lugoj cu o celebrare a Sfintei Liturghii, în capela episcopală. A pontificat P.S. Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj şi au concelebrat Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general și Pr. Narcis Ardelean, administrator pe probleme de patrimoniu. P.S. Alexandru a fost în asistenţă.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, P.S Alexandru, Episcop eparhial de Lugoj a amintit celor prezenţi, două semnificaţii pentru care ne-am unit în rugăciune în această zi: prima, aniversarea celei de a doua lăcrimări a icoanei Maicii Domnului de la Scăiuş şi, a doua, sărbătorirea Sfântului preot martir Lucian din Antiohia şi pe Sfânta Tereza de Avila.

Aşadar, în cadrul acestei Sfinte Liturghii, ne-am rugat pentru Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian, întâistătătorul Bisericii Noastre ca Atotputernicul Dumnezeu, prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria, Regina Rozariului, să-i dăruiască Prea Fericirii Sale, deplină sănătate, fericire şi bogate haruri cerești.

P.S. Ioan a împărtăşit un gând de refleţie legat de calitatea de Mamă şi de Maică a Preacuratei Fecioare Maria – mama tuturor celor vii, noua Evă. „Ce a stricat Adam prin păcat” a spus P.S. Ioan, „a refăcut Isus prin răscumparare şi ceea ce a stricat Eva prin păcat a refăcut Maica Domnului Maria”.

***

În final dorim să reamintim că site-ul sanctuarului marian de la Scăiuş www.mariascaius.wordpress.com precum şi conturile asociate de pe reţelele de socializare: Facebook, Instagram şi Twitter, au fost reactualizate.

Biroul eparhial de presă