Preasfințitul Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, a participat in data de 28-29 ianuarie 2023, la manifestările din Presov prilejuite de împlinirea a 15 ani de la ridicarea Bisericii Greco-Catolice din Slovacia la rangul de Mitropolie, prin strădania Înalt Preasfinției Sale Jan Babjak.

Manifestările au început vineri, 27 ianuarie cu o Conferința științifică internațională care a avut loc la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Prešov, a  episcopului Dimitrios Salachas din Grecia și a altor profesori.

Sâmbătă, Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Peter Rusnák, administratorul apostolic al scaunului vacant al Arhiepiscopiei de Presov împreună cu Excelența Sa Nicola Girasoli, nunțiu apostolic în Slovacia și ceilalți episcopi din străinătate.

Nunțiul Apostolic a evidențiat în predica sa „drumul lung de suferință al Bisericii Greco-Catolice și al comunității din Slovacia, care și-a menținut întotdeauna credincioșia, mai ales într-o lungă perioadă de persecuție religioasă, când mulți credincioși au suferit mari ocări grele până la martiriu”. El a adresat și întregii biserici aceste cuvinte de mulțumire: „În numele Sfântului Părinte Francisc, pe care îl reprezint cu umilință în Slovacia, vă repet din nou: mulțumesc. Papa Francisc este mândru de voi toți pentru felul în care vă păstrați, trăiți și proclamați credința.”

Eugen Ivuț


Sursa: egco.ro