Aniversarea a 120 de ani de la înființarea primei Reuniuni Mariane în România, la Cluj. Seară de rugăciune a Reuniunii Mariane eparhiale în Florești

Joi, 16 iunie 2022, a fost o zi frumoasă, mult așteptată de marianiști, binecuvântată cu o vreme splendidă, de neuitat pentru membrii Reuniunilor Mariane din Cluj-Napoca. În această zi, Reuniunea Mariană eparhială a sărbătorit, printr-o seară de rugăciune în parohia greco-catolică Sf. Nicolae din Florești, 120 de ani de la înființarea primei Reuniuni Mariane din țară, la Cluj, în 16 iunie 1902. Evenimentul a fost organizat la inițiativa pr. Claudiu Tuțu, administrator parohial, a pr. Florin Pop, asistent spiritual al Reuniunii Mariane eparhiale, a președintei Reuniunii Mariane eparhiale și a președintei Reuniunii Mariane din parohie. Au participat peste 60 de marianiști, 31 din Reuniunile Mariane din Cluj-Napoca, însoțiți de pr. Marius Popa de la biserica Sf. Maria din cartierul Grigorescu și pr. Petru Chirtoș de la parohia Mănăștur II, alături de marianiștii din Florești.

Pr. Claudiu Tuțu a deschis programul cu un cuvânt de salut, amintind că la evenimentul sfințirii bisericii Bob de către Cardinalul Leonardo Sandri, întâlnind-o pe președinta Reuniunii Mariane eparhiale și aflând intenția membrilor Reuniunii Mariane de a sărbători cei 120 ani de existență, a propus imediat ca parohia Sf. Nicolae din Florești, pe care o păstorește, să fie gazda evenimentului. Pr. Claudiu Tuțu a prezentat și programul care a urmat. A fost recitat Rozariul de lumină, condus de președinta Reuniunii Mariane eparhiale, Monica Culea. În continuare, pr. Florin Pop a prezentat un istoric al Reuniunii Mariane. Mai întâi, a subliniat rolul Reuniunii Mariane în susținerea Bisericii prin rugăciune, Rozariul fiind o „armă” de luptă. În prezentarea istorică a menționat că cea dintâi Reuniune Mariană s-a format într-un colegiu din Roma, în 1563, într-un timp în care Biserica era atacată și avea multă nevoie de rugăciune. Mai târziu, în 1671, Papa Benedict al XIV-lea a aprobat înființarea Reuniunii Mariane și pentru femei.

În Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prima Reuniune Mariană a luat ființă în anul 1902, la Cluj, în clădirea aparținătoare bisericii Bob. Aici, „Reuniunea Sf. Maria a femeilor greco-catolice române din Cluj” oferea ajutor Bisericii, școlii, elevilor români, se implica în organizarea unor serate, ceaiuri, concerte, chete, conferințe de morală și educative, obținea fonduri pentru acțiuni caritative și sociale. Inițial, din Reuniunea Mariană făceau parte marianiști din ambele Biserici, Greco-Catolică și Ortodoxă, fiind unica societate feminină românească din Cluj. În anul 1924, cultul greco-catolic a luat în chirie, pe o perioadă de 100 de ani, biserica istorică din Mănăștur, Calvaria. Fondurile pentru iconostas s-au obținut printr-o loterie. În 1924, Reuniunea Mariană oferea 5000 lei pentru o capelă în Cordoș, 20.000 lei pentru o altă capelă ridicată în Dâmbu-Rotund.

În 1926, în urma unui memoriu al Reuniunii Mariane înaintat Mitropolitului dr. Vasile Suciu, s-a obținut „donația pontificală”, care includea biserica Minoriților, devenită ulterior Catedrala Schimbarea la Față. Contribuind la amenajarea noii catedrale, Reuniunea Mariană a oferit 200.000 lei pentru două candelabre în stil baroc, instalația electrică, covoare, covorul arhieresc, vase sfinte, veșminte. În anul 1926 s-a înființat „Reuniunea corală unită din Cluj”, condusă de dr. Alexandru Borza. În 1928 erau peste 700 de membri în Reuniunea Mariană din Cluj. Ca o încununare a activităților Reuniunii Mariane, în 1928, Papa Pius al XI-lea a acordat Reuniunii Mariane clujene decorația „Pro Ecclesia et Pontifice” înmânată președintei Reuniunii Mariane de atunci, Livia Boilă *.

În continuare, pr. Claudiu Tuțu a prezentat misiunea Reuniunii Mariane în Biserică, pornind de la afirmația: „Viața ar arăta altfel și Biserica ar fi mai bogată dacă am recita zilnic Sfântul Rozariu împreună cu preoții, înainte de Sfânta Liturghie”. S-a adresat apoi membrilor Reuniunii Mariane, cărora le-a reamintit: „Aveți o chemare importantă, să participați la misiunea Bisericii, la bucuriile, suferințele, inițiativele, tristețile ei”, așa cum Preasfânta Fecioară a fost alături de Isus în momentele importante. A primit să îl nască pe Isus, a participat la prima minune de la Nunta din Cana, s-a aflat sub Cruce pe Calvar. La Rusalii, când a luat naștere Biserica, Maria a fost prezentă. În încheiere, pr. Claudiu Tuțu a mulțumit tuturor pentru participarea la seara de rugăciune și, pentru a continua rugăciunea împreună și momentele de împărtășire, a invitat marianiștii la un pelerinaj prin Maramureș. A mai anunțat: „Maria TV este alături de noi, se roagă cu noi”.

Președinta Reuniunii Mariane eparhiale a dorit să mulțumească pr. paroh Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop, asistent spiritual al Reuniunii Mariane, în numele tuturor marianiștilor prezenți, pentru seara de rugăciune organizată. A mărturisit că marianiștii și-au dorit de multă vreme să se întrunească în rugăciune. I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că suferințele prin care a trecut și trece lumea sunt ocazii de mare har, dacă îi sunt oferite lui Isus pe Cruce. Fiecare suferință oferită conduce la creștere în credință, la creștere spirituală. A amintit că Preasfințitul Florentin de vie amintire, la ultima sa vizită în parohia Coborârea Spiritului Sfânt, a propus Reuniunii Mariane să se roage zilnic Rozariul întreg. A subliniat: „Dumnezeu așteaptă cererile noastre, să nu obosim să cerem, la Rozariu și la Rozariul Viu, haruri pentru Biserică și Arhiereii săi, pentru preoți și călugări. Să ne rugăm pentru credință, convertire, mântuire, sănătate, pace și vocații pentru preoție, călugărie, primiri de tineri în Reuniunea Mariană, înființarea de noi Reuniuni Mariane”.

S-a rostit apoi consfințirea la Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, urmată de o frumoasă rugăciune a preoților. În procesiune, marianiștii au așezat la picioarele icoanei Preasfintei Fecioare Maria de la Nicula câte o garoafă, cântând cântecele mariane: Sub steagul tău, Marie; O, Măicuță Sfântă. A urmat agapa fraternă, momente de comuniune, fotografii. În seara caldă, însorită, fără nici un nor, sufletele celor prezenți s-au simțit cu adevărat la adăpostul mantiei Preacuratei Fecioare Maria, Mama noastră. (material bazat pe informațiile furnizate de Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane eparhiale)

* Almanah publicat din prilejul de XXV ani de la întemeiere 1902-1927, Ed. Reuniunei Cluj, 1928