Joi, 1 decembrie 2022, în anul care marchează Centenarul morții părintelui dr. Vasile Lucaciu, ctitorul Bisericii Unirii tuturor românilor, de la Șișești, Preasfinția Sa Vasile Bizău a primit titlul de Cetățean de onoare al Comunei Șișești, acesta fiindu-i înmânat  de către domnul Primar Tentiș Ioan Mircea, „în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru contribuția adusă la promovarea culturii și valorilor spirituale în rândul comunității Șișeștene”.

„Am făcut și fac ceea ce-mi stă în putință pentru ca memoria părintelui dr. Vasile Lucaciu să fie perpetuată, să fie cât mai mult cunoscut și mai ales să îi păstrăm valorile”, a fost răspunsul dat de Eparhul de Maramureș mulțumirii aduse de comunitatea șișeșteană pentru munca Preasfinției Sale la nivel cultural și spiritual.

În cadrul aceleiași munci și efort colectiv de a promova, în an Centenar al părintelui Lucaciu personalitatea Eroului națiunii române, în dimineața zilei de 1 decembrie, Ierarhul a binecuvântat Statuia părintelui dr. Vasile Lucaciu, așezată în fața Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. Și-a îndreptat apoi pașii spre a participa, alături de oficialitățile locale și județene, la manifestările ocazionate de Ziua Națională a României, la Baia Mare, pe Bulevardul Unirii, iar a doua parte a zilei și-a petrecut-o la Șișești, unde a celebrat Te Deum-ul de 1 Decembrie și Rânduiala Parastasului la mormântul părintelui dr. Vasile Lucaciu. La final a binecuvântat cele două plăci descriptive așezate sub busturile Mitropolitului Atanasie Anghel și al Papei Pius al IX- lea, de pe fațada bisericii din Șișești, plăci donate de către doamna Delia Lucaciu, strănepoata părintelui Vasile Lucaciu, participând ulterior la programul artistic și cultural organizat de Primăria Șișești în curtea bisericii de aici. În cadrul evenimentului, Preasfinția Sa a primit distincția mai sus amintită.

„Ziua Națională a României o sărbătorim aici la Șișești, în Biserica Tuturor Românilor cu rugăciune, cu mulțumire și cu recunoștință. Cu mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe El trebuie să-l cinstim pentru darul acesta mare pe care astăzi îl sărbătorim, ceea ce a împlinit o țară întreagă: unirea Transilvaniei cu Principatul României în 1918 a fost un deziderat al multor generații care ne-au precedat și care au precedat inclusiv generația Marii Uniri”, a afirmat Preasfințitul Vasile în biserica ctitorită de Vasile Lucaciu. Față de părintele dr. Vasile Lucaciu, pentru care ne-am rugat astăzi, se cuvine să simțim recunoștință, a afirmat Ierarhul, identificând valorile pentru care părintele Lucaciu a luptat și pe care ni le-a lăsat moștenire: dorința de libertate și demnitatea: „Dorința de libertate a fost atât de clară ca ideal pentru neamul său și de aceea s-a pus în slujba acestui ideal, pentru făurirea României Mari. Iar demnitatea nu l-a părăsit niciodată, în nicio circumstanță, nici atunci când a fost închis. El sublinia în mod constant: Trebuie să ne păstrăm demnitatea! Cele două sunt virtuți profunde ale sufletului uman, dar sunt și virtuți creștine”, a punctat PS Vasile, explicând cum „aceeași demnitate a legat, ca un fir roșu, toate generațiile: de la Ionocențiu Micu-Klein, trecând prin Școala Ardeleană și apoi prin generația pașoptistă și generația Marii Uniri. Același fir roșu al demnității îl vedem în martirii din timpul regimului comunist. La loc de cinste stau Fericiții Episcopi Martiri, pe care îi cinstim și invocăm să însoțească parcursul Bisericii, al comunităților, al poporului nostru pentru că libertatea și demnitatea stau pe credința creștină”.

„În acest templu sfânt, biserica din Șișești, ne întărim noi și toți cei ce au o inima creștină, o inimă de bunăvoință. Ea rămâne simbol al chemării la unitate”, a conchis Eparhul de Maramureș, urând tuturor: „La mulți și sfinți ani! La mulți ani, România!”.

Biroul eparhial de presă